Otthon

Házat vásárolsz? – nézd meg alaposan a tetőt is!

Ház vásárlásakor érdemes odafigyelned azokra az apró, árulkodó jelekre, amik arra utalnak, hogy valami probléma van a kiszemelt ingatlan tetejével. Sokan elsiklanak felettük, pedig a velük kapcsolatos javítások hosszú távon nem úszhatók meg, és igencsak komoly összegre rúghatnak.

Számos jel árulkodik arról, ha a tetővel valami nem stimmel. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat, amit a laikus házvásárló is könnyen felismer. Ha ezekkel találkozol, akkor inkább állj tovább, vagy alkudj az árból, mert az a tető még sokba fog neked később kerülni!

Ahova nem lát el a szem házvásárláskor - árulkodó jelek arról, hogy a tető felújításra szorul

Szigetelési problémák

Ha télen nézed meg a házat, akkor több olyan árulkodó jelet is találhatsz, ami nyáron rejtve marad a szem elől. Ezek mindegyike a tető rossz, hiányos, vagy egyáltalán nem létező szigetelésére utal – már pedig ez nagy gond, mert a rosszul szigetelt tető rengeteg hőt enged át magán, így nagyságrendekkel nagyobb lesz a téli fűtésszámla. Szigetelési gondokra utalnak ezek a jelek télen:

• A tetőtérben hűvösebb van, mint az alsó szinten, pedig egyformán fűtik mindkettőt

• A hó a tető egyes részein elolvad, más helyeken teljesen épen megmarad

• Penészfoltok láthatók belül a tető sarkaiban és zugaiban

Ha nyáron nézed meg a házad, a szigetelési problémákról legjobban az árulkodik, hogy a nyílászárók megfelelő árnyékolása ellenére is látványosan túlmelegszik tetőtér.

Beázás, tetőszerkezet elöregedése

Ha belülről megnézel egy tetőt, akkor figyelj a beázás nyomaira: az ilyen helyeken elszíneződik a fal és rothadásnak indul a faszerkezet, ha ez a probléma már régóta fennáll. A gombásodó faanyagok is erre utalnak, ezért ha ilyet tapasztalsz, készülj fel rá, hogy komolyabb javításokra lesz szükség.
A fában nem csak a nedvesség tehet nagy kárt, hanem a beköltöző rovarok, amik az évek alatt szép lassan porhanyóssá rágják a gerendákat és más faelemeket. Alaposan nézd ezért meg a fák felületét: ha gyanúsan sok rovarvájatot, bogaraktól származó fúrásnyomot, vagy nagyon apró szemű, porhanyós “fűrészport” látsz a gerendák repedéseiben, az rossz jel, és könnyen lehet, hogy az épnek tűnő felszín alatt már rommá rágták a fát a bogarak, és a tető teljes tartószerkezete cserére szorul.

Elmozdult és törött cserepek

Kívülről is vedd szemügyre a tetőt: ilyenkor a szemed az elmozdult, törött cserepeket keresse – ha ilyet látsz, jó esély van rá, hogy alatta már régebb óta ázik a tetőtér. A különféle felpúposodások, széles hézagok is arra utalnak, hogy a cserepek vagy a palaelemek már túl öregek, de azt is jelentheti, hogy az alattuk lévő faszerkezet szorul cserére, a cserepek pedig átrakásra. Egyébként a régebbi házak tetejét 15-20 évente át szokták rakni, ezért érdemes megkérdezned ilyen ingatlannál a tulajdonost, hogy erre mikor került utoljára sor. Ha még soha sem, az arra utal, hogy a ház nem volt túl gondos kezekben.

Ahova nem lát el a szem házvásárláskor - árulkodó jelek arról, hogy a tető felújításra szorul

Nem éppen biztató jel az sem, ha kizöldül a tető: bár látványos és kedves dolog, de egyáltalán nem hasznos, ha vastagon megtelepszik a moha vagy más növény a cserepek vagy a pala réseik között. Ez elöregedett, törékennyé vált cserepekre és cserére szoruló tetőre utal, valamint arra is, hogy a tetőn megáll a víz – esetleg be is folyik a réseken a tető alá. A jó tetőn nincs semmiféle vegetáció, ha te mégis zöldet látsz rajta, akkor készülj fel az extra kiadásokra! 

Olvass még több cikket lakás és otthon témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top