Otthon

Megbízható Mester – erről ismered meg a jó tetőfedőt

Ha építkezel, nem elég, ha jó a terved, és gondosan megvásároltad a házhoz legmagasabb minőségű anyagokat, mert egy mihaszna "Mester" ezeket az alapos előkészületeket is lenullázhatja a hanyag munkájával. Ezért inkább szánj rá időt és energiát, hogy kiválaszd a hozzáértő és megbízható szakembert az alábbi szempontok alapján.

Jó Mester nélkül inkább el se kezdd az építkezést, mert csak károd lesz belőle. Inkább várd ki, amíg a megfelelő referenciával rendelkező, jó hírű szakember ráér a te házaddal is foglalkozni, mint hogy sürgesd a dolgot, és megelégedj egy hanyag szaki kontár munkájával. A következő jelekből könnyen felismerheted, hogy ki is a “te embered“.

Megbízható Mester – erről ismered meg a jó tetőfedőt

Nem a legolcsóbb a legjobb

Amikor tetőfedőt keresel, kérj több Mestertől is árajánlatot. Ez már egy jó szűrő ahhoz, hogy kiválaszd jobbakat: ők ugyanis nem kényszerülnek arra, hogy bármilyen munkát elvállaljanak aprópénzért, és mivel nagy a kereslet a szakértelmükre, ezért annak meg is kérik az árát. Ha már begyűjtöttél több ajánlatot, dobd ki belőlük a legolcsóbbat és a legdrágábbat – a neked megfelelő valahol a kettő között lesz!

Ritkán kezd azonnal

Egy jó tetőfedőre manapság igen nagy a kereslet, és ezért már év elején tele a naptára az előre megrendelt munkákkal. Jó esély van rá, hogy nem a legjobb szakemberrel állsz szemben akkor, ha azonnal tud nálad kezdeni, mert ez azt jelentheti, hogy más nem tart igényt a szolgálataira. Érdemes sorban állni egy megbízható és elfoglaltabb szakembernél, és kivárni – még ha ez hónapokig is tart –, amíg el tudja vállalni a munkát, mert utána valószínűleg nem kell javítgatni és korrigálni jól megépített tetőt.

Referenciák

Mindig kérj referenciát a kiszemelt Mestertől, és azt ellenőrizd is le! Beszélj azokkal a háztulajdonosokkal, akiknek ő dolgozott, és nézd meg a saját szemeddel is, hogy milyen munkát végzett. Csak az után adj megbízást, ha neked is megfelel, amit láttál, ha pedig nem vagy megelégedve a minőséggel, akkor fordíts hátat, és ne bízz abban, hogy nálad majd jobban teljesít!

Részéletes árajánlat

A Mester szakmai komolyságát mutatja, hogy milyen árajánlatot készít. Egy profi olyan részletes ajánlatot ad majd, amiben tétételesen szerepel a legkisebb költség is, így nem merülhet fel menet közben váratlan kiadás, illetve ha ez mégis megtörténik – ilyen előfordulhat egy építkezés során –, akkor is könnyebben tudod nyomon követni a változásokat. Az árajánlat egyúttal hivatkozási alap is számodra a fizetésnél, de ha csak egy telefonon bemondott összeget vagy papírfecnit kapsz, amin se aláírás, se név, se dátum nincs, akkor ez csak viták forrása lehet, nem pedig a közös megegyezésé.

Garancia

Ha megbízható a Mester, akkor garanciát is vállal a munkájára. Garancia nélkül ne fogadj fel senkit arra, hogy megépítse azt a tetőt, és jó alaposan nézd meg a garanciafeltételeket is, mert nem mindegy, hogy csak a cserépre vagy a teljes tetődre szól.

Munkadíjra nem kér előleget

Ha egy tetőfedő a munkadíjra előleget kér, akkor jobb, ha rögtön másikat keresel. Ezt a kérdést még az előtt tisztázd, hogy bármilyen megállapodást kötnél vele.

Szerződést köt, és számlát ad

Szerződés nélkül egyetlen Mesterrel se kezdj komolyabb munkakapcsolatba. Ez a papír mindkettőtöknek biztonságot ad, és ez alapján kérhetitek egymáson számon, hogy teljesült-e a megállapodásotok. A csupán szóbeli megegyezés rengeteg probléma forrása lehet az építkezésed során – és ennél is nagyobb baj az, hogy ezeket a problémákat nem tudod semmilyen hivatalos úton orvosolni. Ugyanilyen fontos, hogy számlát is adjon a szakember a munkájáról.

Biztos szakmai háttér

A nagy gyártók, akiknek fontos a megrendelőik elégedettsége, vadásznak az olyan jó szakemberekre, akik szakszerűen építik be az ő anyagaikat, sőt gyakran ahhoz kötik a garanciát, hogy olyan tetőfedővel dolgoztass, akit ők is elismernek. Ezért általában megbízhatók azok a Mesterek, akiket a gyártók ajánlanak, mert ők nem csupán jól értenek a szakmájukhoz, hanem egy kiterjedt hálózat is áll mögöttük, ahonnan támogatást kaphatnak.

Ezt is figyeld

Amikor szakembert választasz, figyelj még az alábbi kritériumokra is. A jó Mester…

• nem fogyaszt alkoholt munka előtt vagy alatt
• rendelkezik a megfelelő szakképesítéssel
• folyamatosan követi a szakmában fellépő újításokat, és elsajátítja azokat
• részt vesz rendszeres továbbképzéseken
• mindig a minőségi munkára törekszik, és tartja a határidőket

 

Olvass még több cikket lakás és otthon témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top