Otthon

Új, veszélyes kártevő árasztotta el az országot

Újabb durva kártevő lepte el Magyarországot. Amellett, hogy rendkívül gyorsan terjed, villámgyorsan letarolja az erdőket. Annyira új, hogy nevet is mindössze hat éve kapott.

Az utóbbi évek egyik leggyorsabban terjedő, idegenhonos lombfogyasztó erdészeti kártevője a kanyargós szillevéldarázs. Európában olyannyira váratlanul tűnt fel, hogy angol és magyar elnevezést is csak 2010-ben kapott.

2008 júliusában Budapesten és Kecskeméten már fölfedeztek olyan szilfákat, amelyek lombjuk jelentős részét elveszítették. Kiderült, az erdők rettegett ellensége távol-keleti eredetű, botcsápú levéldarázs okozta a pusztítást. Európában először a lengyeleknél és nálunk ütötte fel a fejét ez a rettegett kártevő, mára a kontinens nagyobb részét pusztítja.

Hogy ilyen rohamosan terjedhet, és máris veszélyesen túlszaporodtak, az annak köszönhető, hogy a rovar szűznemzéssel szaporodik, vagyis az utódnemzéshez nincs szükség hímekre. A kékes-zöldes tojásokból kikelő lárvák összetéveszthetetlen, kanyargós irányban rágják a leveleket, a kártevő  nevét is erről kapta. Az imágók április közepétől jelennek meg, majd az ezt követő hónapokban több nemzedék is kifejlődik. A nyár második felére pedig már óriási pusztításokat végeznek. Ugyanakkor arra már rájöttek a szakemberek, hogy a kanyargós szillevéldarazsakat a sárga lapcsapda vonzza leginkább – tudta meg a Szabad Föld.

Óriási károkat okoz a kanyargós szillevéldarázs (fotó:
Óriási károkat okoz a kanyargós szillevéldarázs (fotó: Gyurkovics Henrik)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top