Otthon

Jön a kötelező felelősségbiztosítás a családi házakra

Kötelező felelősségbiztosítást vezetnek be a 300 négyzetméternél kisebb alapterületű családi házakra. E nélkül ugyanis a jövőben nem kezdhetik meg az építkezést.

Az építési engedély kérelmet ugyan eltörölték a 300 négyzetméternél kisebb családi házakra, de bevezettek helyette egy másik rendeletet, amely a kötelező felelősségbiztosítás megkötését írja elő. Sok tízezer építkezni vágyó családot érintett kifejezetten pozitív hírként, hogy ezentúl nem kell építési engedélyt kérniük, ha a családi ház alapterülete nem éri el a 300 négyzetmétert. Ugyanakkor a rendelkezés jelentősen megnövelte a műszaki tervezők és kivitelezők felelősségét egy-egy épület szakszerű megvalósításával kapcsolatban.

A vállalkozók így jó eséllyel a megrendelőre hárítják majd az építkezés pótlólagos kiadásait. A kiszivárgott adatok szerint az 50 millió forint alatti beruházási költségkeretig a tervezés esetében káronként minimum 2 millió, míg az építés-szerelés esetében legalább 10 millió forintnyi limittel rendelkező felelősségbiztosítást kell megkötni. Egy legfeljebb 50 millió forintos családi ház építés-szerelési biztosításának éves díja 130-160 ezer forint között mozog majd. Ha a szerződést követő 3 év káreseményeire is fedezetet kell nyújtani, akkor az további pótdíjak beépítését jelentheti, így a kötelező biztosítás díja a jelenlegi számítások szerint elérheti a 200 ezer forintot.

A rendelet várhatóan rögzíti, hogy az előírt felelősségbiztosítás megkötése nélkül az építkezést nem kezdhetik meg, annak meglétét az építésügyi hatóság folyamatosan ellenőrizheti, hiányában pedig azonnal leállíthatja az építkezést, de a hatóság bírságot is kiszabhat a szabálytalan építkezésekre – tudta meg a Profit7.

Kötelező felelősségbiztosítást kell kötni a családi házakra
Kötelező felelősségbiztosítást kell kötni a családi házakra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top