Otthon

Így űzd ki a rossz szagokat az otthonodból!

Mielőtt kidobnád a szőnyeget, amit "megszentelt" a cicád, vagy elköltöznél a dohányszag miatt, segítünk, hogy űzd ki a rossz szagokat az otthonodból!

Ahogy belépünk valakinek a lakásába, rögtön megtölti az orrunkat a benn terjengő illatok egyvelege, és ezek jó esetben kellemes, otthonos aromát árasztanak. Ha viszont egy főzés miatt makacs ételszag vette be magát a falakba, esetleg a háziállatok vagy egy dohányzó családtag miatt terjengenek kellemetlen szagok otthonunkban, akkor vendégeinket mellbevágó élmény érheti. Ha a szellőztetés nem elég, vesd be ezeket az olcsó házi praktikákat!

Aktív szén

Nem véletlenül használják szagelszívókban, légtisztítókban és víztisztítókban az aktív szenet, ami megköti a gázokat, így képes eltüntetni a rossz szagokat. Patikában hasmenés elleni tabletta formájában juthatunk hozzá, állatkereskedésekben is beszerezhetjük, mivel az akváriumok tisztításához használják.

TIPP: A kevésbé illatos macskaalom vagy a hűtő rossz szagát is magába szívja az aktív szén, csak tegyük ki egy tálkára, és helyezzük a szag forrásának közelébe.

Ecet

Nincs olyan háztartás, ahol ne találnánk egy üveg ecetet, ami megöli a baktériumokat, és hatékony fegyver többek között a kellemetlen állatszagok ellen is. Ha a kutyánk vagy a macskánk eláztatta a szőnyeget, akkor öntsünk össze egy deciliter ecetet három deci vízzel, és ezzel dörzsöljük át az érintett területet. 

TIPP: Dohányszag ellen is hatásos az ecet, ha például egy nedves törölközőre spricceljük, és azzal legyezgetjük át a levegőt. 

Így űzd ki a rossz szagokat az otthonodból!

Szódabikarbóna

Nemcsak tisztításra tökéletes, de a rossz szagok ellen is hatásos a szódabikarbóna, ezért már az is segíthet, ha egy tálban kihelyezünk belőle egy keveset a lakásba. Ha a szőnyeg vagy kárpit vette be a rossz szagot, akkor érdemes vele leszórni, és egy kis idő után felporszívózni. Ha elsőre nem old meg mindent a házi csodaszer, akkor többször is szórhatunk belőle.

TIPP: Ha egy háziállat jelölte meg a szőnyeget, akkor az ecetes vizes kezelés után szórjunk rá szódabikarbónát is, de figyeljünk, először egy kevésbé látható helyen próbáljuk ki, mert kifakíthatja a textil színét.

Így űzd ki a rossz szagokat az otthonodból!

Macskaalom

Bár a macskaalomra általában mint a kellemetlen szagok forrására gondolunk, valójában kiváló ellenszer a különböző illatok ellen. Hiszen az a feladata, hogy magába szívja a nedvességet és a pisiszagot. Ha dohos szagú a lakás, akkor a macskaalomból tegyünk egy nagyobb tálcára, és hagyjuk dolgozni.

TIPP: Ez a módszer főleg akkor hatásos, ha a szagokat valamilyen nedvesség okozza.

Kávé, gyertyák

Ha valaki dohányzik a lakásban, akkor a hamutartó mellett érdemes gyertyát gyújtani. Bármilyen gyertya megteszi, de kaphatóak már itthon is kifejezetten dohányfüst semlegesítésére való változatok.

TIPP: Régi praktika a kis tálkába kihelyezett kávézacc, ami szintén segít a dohányszag eltüntetésében, de a hűtőből is segít elűzni a kellemetlen aromákat.

Így űzd ki a rossz szagokat az otthonodból!

Újrafestés

Ha nagyon komoly a helyzet, akkor az újrafestés nagyon fontos lépés a szagok elleni küzdelemben. Ehhez kapható olyan légtisztító festék, ami semlegesíti a rossz szagokat, többek között a dohányfüstöt.

Természetes szobaillatosító

Rakjunk fel egy nagyobb edénybe vizet, és amikor már gyöngyözni kezd tegyünk bele citromot vagy narancsot, valamilyen fűszernövényt, például rozmaringot, kakukkfüvet. Rakhatunk bele fenyőágat, esetleg egy tuja ágát, és adhatunk hozzá szegfűszeget vagy egész fahéjat, amit többször is fel tudunk erre a célra használni. De isteni illatot csinál a lakásban egy kis vanília- vagy mandulakivonat is!

TIPP: Mivel nem kell forrnia a főzetnek, akár egy gyertyás párologtatóban is melegíthetjük, így bármelyik szobában alkalmazhatjuk. A keveréket kétszer-háromszor is használhatjuk, csak hűtsük le, amíg áll.

Így űzd ki a rossz szagokat az otthonodból!

Olvass még otthon témában itt, az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top