Otthon

Indul az egy- és kétnyári növények szezonja

Kertünk, balkonjaink és parkjaink legnagyobb tömegben ültetett és egyben legnagyobb tömegben is virágzó növényei az egy- és kétnyári virágok. Mit ültessünk márciusban? Mikor ültesd ki az egynyári növényeket? McMenemy Márk elárulja!

Mit ültessünk márciusban?

Legkorábban a kétnyári virágokat, például árvácskát, nefelejcset, százszorszépet lehet kiültetni, ha ősszel ezt nem tettük meg. Virágládába akár már február közepén, ágyásba a talaj felengedése után, általában március elején.

A kétnyári virágok viszont csak rövid ideig díszítenek, hiszen a nyári meleg beálltával lassan elmarad a virágzás, és elpusztulnak. Ekkor jön el az ideje, hogy kicseréljük őket a virágágyásokban egynyáriakra.

arvacska

Kedves, színes kétnyári növény az árvácska

Mikor ültesd ki az egynyári növényeket?

Az egynyári növények, mint például a begónia, petúnia, kék bojtocska (Ageratum), “büdöske” vagy bársonyvirág (Tagetes), illetve a paprikavirág stb. többsége mediterrán vagy trópusi vidéken honos, ebből következik, hogy fagyérzékenyek, sőt nem kedvelik még a hajnali hideget sem. Így kiültetésük csak a májusi “fagyosszentek” (május 12–13–14.) elvonulása után ajánlott.

Ha túl korán ültetjük ki őket, akkor a gyökereik megfáznak, palántáink legyengülnek, és könnyebben megtámadhatják őket a különféle betegségek, rovarkártevők. Manapság a meteorológia egyre pontosabb hosszabb távú előrejelzéseinek köszönhetően azért elég jól “előre lehet látni” az időjárás alakulását, így, ha már nem jeleznek erősebb lehűlést, akkor korábban is megreszkírozhatjuk a kiültetést.

Begonia

Egyöntetű felületet ad az egynyári begónia

Kiültetésre számos lehetőség adódik a balkonládáktól a kőedényeken át a virágágyásokig, de kétségtelen, hogy az utóbbiak az igazán látványosak. Ehhez viszont elengedhetetlen a nyári öntözés, hiszen a kis növények a nagy virágfelületükkel hamar kiszáradnak a hőségben. A tápanyag utánpótlása is fontos a hosszú virágzás érdekében. A legtöbb egynyári tűrőképessége igen nagy. Mégis legjobban a közömbös, gyengén meszes vagy gyengén savas talajon fejlődnek jól.

65068142

Az egyik legismertebb egynyári, a “büdöske”, erős illatáról kapta nevét, ami elűzi a levéltetveket.

Az egynyáriaknál az esős időszakokban a gombás megbetegedések, míg száraz időben a levéltetvek és a tripszek okozhatnak problémát. Ezek ellen viszont permetszerekkel könnyedén védekezhetünk.

(Forrás: kert.tv.hu)

Olvass még több cikket növényekről, kertről itt az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top