Otthon

Így védd a növényeidet vegyszerek nélkül a lakásban

Legyengült növényeinknél előbb-utóbb megjelenhetnek a gombabetegségek, a kártevők, illetve bizonyos makro- és mikroelemek hiánybetegségei. Milyen vegyszermentes praktikákkal orvosolhatjuk a bajokat? Szakács István kertészmérnök szuper tippeket ad!

Kártevők

Levéltetű

A levéltetvek a leggyakoribb és legelterjedtebb kártevők. Elsősorban zöld vagy fekete színű változatai fordulnak elő a szobanövények levelein, hajtásain. Jellemzőjük, hogy szabad szemmel is jól láthatóak, pici, hártyás szárnyuk van, és nagyon lassan mozognak. Levéltetveknél a legkézenfekvőbb módszer, ha enyhén szappanos vízzel lemossuk a növény fertőzött részeit. Az erősen fertőzött részeket egész egyszerűen vágjuk le a növényről. A levéltetvek ellen régi jó szer a timsó is.

TIPP: Ha 5 liter vízben feloldunk 50 g timsót, és ezzel az oldattal lepermetezzük a tetves fákat, bokrokat, illetve szobanövényeket, a tetvek elpusztulnak. 

Házi módszerek közül említhető még a csalán, a vöröshagyma, illetve a dohánylevél (cigaretta) áztatásával előállított oldat, amely – változó hatékonysággal – gyéríti a kártevőket. Vegyszermentes módszerként alkalmazzák bizonyos növények párosítását, összeültetését is, amelyek riasztó hatással vannak a levéltetvekre. Ilyen hatásáról ismert a levendula, a bársonyvirág (büdöske), illetve a zsálya.

Így védd a növényeidet vegyszerek nélkül a lakásban

Pajzstetű

A pajzstetvek nevüket alakjukról kapták, mert testüket kagylószerű burok védi a környezet külső hatásaitól. A növény különböző részeire tapadnak, helyváltoztató mozgást nem végeznek.

TIPP: A pajzstetveknél már erősebben kell kaparnunk, mivel a kártevőt körülvevő “páncél” ellenáll az enyhe lemosásnak, illetve a permetezésnek. Itt hatékonyabb, ha szivaccsal ledörzsöljük őket a szárról és a levelekről, vagy étolajjal bekenjük az erősen fertőzött részeket, amitől a pajzstetvek egész egyszerűen megfulladnak.

A pajzstetű ettől még nem tűnik el, a kiszáradt “pajzsok” gyakran a növény felületén maradnak, amit később el kell távolítani.

Így védd a növényeidet vegyszerek nélkül a lakásban

Takácsatka

A takácsatkák szabad szemmel nem, vagy csak nehezen észrevehető, pókszerű kártevők. Finoman szőtt hálójuk védelmében – elsősorban a levelek fonákján – szívogatják a növényeket. Többnyire a száraz levegőjű lakásokban élő szobanövényeken bukkannak fel: fejlődésüknek kedvez a túl magas hőmérséklet, az alacsony páratartalom és a túltrágyázás. Ebben az esetben legjobb megoldás lemosni a növényt zuhany alatt, és párás körülményeket teremteni párologtató tálcával, napi kétszeri párásítással, vagy – ha a növény mérete nem szab határt – átlátszó fóliába is csomagolhatjuk a növényt néhány napra.

Így védd a növényeidet vegyszerek nélkül a lakásban


Kórokozók

A szobanövényeken a gombás megbetegedések közül elsősorban a lisztharmat, a korompenész illetve a szürkepenész jelentkezhet.

Lisztharmat

Leggyakoribb probléma a lisztharmat, amely a levelek színén fehéres-szürkés pöttyök-foltok formájában jelenik meg. Erős fertőzés esetén a növény levelei elszáradnak és lehullnak. A lisztharmat ellen eredményes és kímélő módszer sóoldattal (1 dkg só 1 liter vízhez) vagy zsurlóteával permetezni a növény leveleit. Vagy ültethetünk bazsalikomot a növények közelébe, amely gátolja a lisztharmatfertőzés terjedését.

Így védd a növényeidet vegyszerek nélkül a lakásban

Korompenész

A korompenész a pajzstetvek és levéltetvek ürülékén, az ún. mézharmaton telepszik meg. Elcsúfítja a növényt, és gátolja a fotoszintetizálásban, ám egy egyszerű szappanos oldattal eltávolítható.

Szürkepenész

A szürkepenész jelenléte mindig rothadást jelez, hátterében rendszerint elhaló növényrész vagy túlöntözött talaj áll. A penészes növényt vagy növényrészt alkohollal fertőtlenített ollóval vagy késsel távolítsuk el, ügyelve hogy a megmaradt növényrészen ne maradjon rothadó rész.

TIPP: Talajpenészedéskor érdemes a növény gyökerei közül kimosni a fertőzött közeget, és új virágföldkeverékbe ültetni a növényt, ügyelve a megfelelő méretű virágcserép megválasztására.

Hasznos tippek, praktikák

  • A szépen növekvő szobanövényeinket érdemes évente átültetni, általában tavasszal.
  • A gyökérzetet minden alkalommal vizsgáljuk meg, és annak erőnléte szerint válasszunk kisebb vagy nagyobb ültetőedényt. Az egészséges gyökérzet sűrűn áthálózza a földlabdát. Ilyenkor a földlabda széle fehér a sűrű gyökérzettől, és az erős gyökerek már a cserép lyukain is kinyúlnak. Ekkor mindenképp ültessük át a növényt!
  • Tápoldatozni csak a nyári – fényben gazdagabb – időszakban (áprilistól szeptemberig) szükséges.
  • Télen a növény a csökkent fényviszonyok közt nem használ annyi tápanyagot, mint nyáron, így októbertől márciusig felesleges e szerek alkalmazása.

Forrás: Lakás és kert

Olvass még több cikket szobanövényekről itt az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top