A közelgő karácsonynak minden országban megvannak a maga hagyományai. Amerikában 25-én reggel ajándékoznak, míg itthon 24-én este ülünk össze először. De mi a helyzet Franciaországban? Összeszedtünk pár ünnepi szokást, amely nagy népszerűségnek örvend a franciák között.
Visszafogott, meghitt dekorációk
A francia sikk és elegancia a karácsonyi és különböző ünnepi dekorációknál is megmutatkozik. Nem jellemző, hogy minden sarkon belebotlunk egy hatalmas karácsonyi díszbe. Nincs a házak kertjében felfújt Mikulás vagy hivalkodó, hatalmas dekorációk, inkább a minimalista vonalat követik az emberek. Finom, zöld növényes díszek az ablakban, egy kis világítás a fákon, de semmi túlzás.
December 24. az ünnep kezdete
Ahogy nálunk is, úgy Franciaországban is karácsony első estéjén ülnek össze egy vacsora keretében a családok ünnepelni. A hangsúly az együttléten van, illetve az is fontos, hogy többfogásos menü kerüljön az asztalra, amelyben kivételesen az előételen van a hangsúly, mint osztriga vagy libamáj. Ezt mindig húsétel, azon belül is valamilyen szárnyas követ.
A sós desszert a jellemző
Általában a vacsorát nem édesség, hanem sós ropogtatni való, például sajt zárja, amit sokszor szőlővel, fügével vagy akár lekvárral kombinálnak.
Soha nem szolgálnak fel tojáslikőrt
A franciáknál lait de poule-ként ismert italt meg kell rendelned, ha arra vágysz, amúgy ünnepek alkalmával a pezsgő népszerű itt.
Minden dekorációt levesznek már újév előtt
Franciaországban tapintatlanságnak minősül a dekoráció hosszan való megtartása. December 31-ig a díszek általában visszakerülnek dobozaikba, és a szilveszterre koncentrálnak a franciák.