Otthon

Így használd fel a pulcsikat, amiket ajándékba kaptál, de eszed ágában sincs felvenni

Szinte törvényszerű, hogy legalább egy olyan kötött holmi lesz a karácsonyfa alatt, amire vagy semmi szükségünk vagy nem tetszik és csak illendőségből nem adjuk el, hanem inkább besuvasztjuk a szekrény mélyére örök életére.

Pedig nem kellene ennek így lennie, bármiből lehet nagyjából bármi, azaz a karácsonyi pulcsikból, sálakból, kötött cuccokból mindenképp érdemes lakásdekorációs újrahasznosítós megoldásokra gondolni. Vannak persze annyira ronda pulcsik, amiket már csak azért is hordani kell, egy nagy fricskát mutatva a világnak, de amikor olyat kapsz ajándékba, ami szúr is, nagy vagy pont kicsi is, és úgy általában sem illik a ruhatáradba, akkor ne válj meg tőle hirtelen.

Az is lehet, hogy régen szeretted, de már túlnőttél lélekben egy-egy ruhadarabon, és csak nincs szíved kidobni. Az a pulcsi, amit még a nagyi kötött neked, vagy az a sál, amihez csupa jó emlék fűződik kamaszkorodból. Esetleg az a kardigán, ami még az apukádé volt, és rá emlékeztet, ezért tetted el magadnak. A ruhák jönnek-mennek, az ízlésed változik, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne felhasználni máshogy, teljesen új funkciót, új életcélt adva nekik. Az újrahasznosítás nemcsak a környezetet védi, de még szemet és lelket gyönyörködtető eredménnyel is járhat. 

Nem buzdítanék felelőtlenül senki arra, hogy vágjon bele a DIY cuccok készítésébe, mert pontosan tudom, milyen az, amikor olyan nagyon egyszerűnek tűnik a leírás vagy videó, aztán ott állsz egy vállalhatatlan végeredménnyel a kezedben.

Igen, én is próbáltam már összehozni neten talált DIY dobozkát és elhittem, hogy csak egy olló kell hozzá, aztán máris lesz olyan kanapéhuzatom, mintha az Ikeában vettem volna. Sőt főzés terén is értek kudarcok így, amikor a szivárványszínű tortát igyekeztem összekalapálni, de persze az egész a végén olyan hányásszínű lett, hogy még a kutya sem nézett volna rá jó szívvel.

Az alábbi DIY ötletek a régi pulcsik újrahasznosítására azonban nem ilyenek, legalábbis úgy tűnik, hogy többségükhöz még varrástudás sem szükséges, és az én nem létező kézügyességemmel is kivitelezhetőek. Márpedig ha nekem megy, akkor mindenkinek megy, tessék válogatni a jobbnál jobb ötletek közül.

1. Ajándék vagy karácsonyfadísz

Ehhez pár hímzőkeretet vásárolni kell, de abszolút megéri a befektetést. Annyi csupán a dolgod, hogy kivágod a pulcsiból, egyéb anyagból azt a mintát, ami a legjobban tetszik és a hímzőkeretbe feszíted. 

2. Ujj nélküli kesztyű

Vagy kézmelegítő. Praktikus és mutatós darab. Nyilván olyan pulcsiból érdemes csinálni, aminek feszülős az ujja, hogy ne szánkázzon le a kezedről. Minimális varrás kell hozzá ott, ahol levágod a pulcsi ujját, hogy ne essen atomjaira az egész, pelenkaöltéssel szaladj végig a szélén.

Creativity in Pieces[sc_cts_position slug="roadblock020" clear="1"]

3. Csizmazokni, lábszárvédő

Ha pedig már ujjakat szabdalsz, ne is hagyd abba, készíts a pulcsik ujjaiból olyan csizmazoknit, ami egyrészt melegít, másrészt még jól is néz ki, ahogy kilóg a csizma szárából. Annyi varrásra lesz szükséged, amennyi kell a széléhez, illetve a díszítés felrögzítéséhez.

4. Rózsapárna

Nem olyan bonyolult, amilyennek első ránézésre látszik, főleg, hogy az alkotó tippje megment a varrástól: nemes egyszerűséggel ragasztópisztollyal erősítette rá a párnára az anyagdarabokat. Vágj csíkokra egy vékonyabb pulcsit, keríts egy kerek párnát, vagy ha nincs, akkor pár öltéssel a párna sarkait bevarrva máris kapsz egy majdnem kerek párnát. Tekerd fel az egyik anyagdarabot szorosan, ragaszd a párnára, igazgasd addig, míg virágnak nem néz ki. Majd fogd a többi anyagot is és tekerd köré, amíg meg nem unod, vagy végére nem érsz a párnának. Lehet, hogy aludni nem alkalmas, de mutatós dísze lesz a kanapédnak.

5. Vázapulcsi

Vagy pulcsis váza, esetleg vázamelegítő, nem mintha a vázáknak szükségük lenne melegítésre, de valahogy csak nevezni kell. A lényeg, hogy bitang jól néz ki, ha pulcsiba öltözteted a vázákat, vagy akár a mécsestartókat. Melegséget, különleges ünnepi hangulatot csempészhetsz vele az otthonodba. De akár csomagolásnak is használhatod, ha alkoholt ajándékozol karácsonykor. Ehhez is a pulcsik ujjára lesz szükséged, meg egy kevés varrásra, de nem többre, mint mikor a gyerek kedvenc babájának a feje leszakad és vissza kell műtened. Ide kattintva részletes, képes útmutatót találsz hozzá.

 

6. Karácsonyfa

A legkedvencebb, amit lehet készíteni a pulcsikból, és a legegyszerűbb is, úgyhogy én biztos készítek belőle párat. Mindenféle színű pulcsi áldozatul eshet ennek a projektnek, minél több, annál jobb. Érdemes sablont készíteni hozzá először papírból, hogy az egyre szűkülő körök jól illeszkedjenek egymáshoz. Majd a sablonok alapján kivágni a köröket, egyre kisebbeket, és felhúzni őket egy drótra. Amikor mindet felhúztad, a drót végét zárd le egy szép nagy gyönggyel vagy ahogy a képen látható, egy csillaggal és máris kész a csodás asztali dísz.

7. Lámpabúra

Ne ijedj meg, varrásra nem lesz szükség itt sem, ragasztópisztolyt kell a kezedbe venni és becsomagolni a lámpabúrát pulcsiba. Olyan egyszerűnek tűnik, hogy nem is értem, miért nem nekem jutott ez először eszembe.

Country Living

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top