Otthon

Ezek a hűtők tűzveszélyesek lehetnek – lista

Egy friss tanulmány szerint tűzveszélyesek a műanyag hátlappal ellátott hűtőszekrények, noha a hatályos biztonsági előírásokat a legtöbbjük teljesíti.

Több mint 500 hűtőt és fagyasztót vizsgált meg a legnépszerűbb termékek közül brit Which? fogyasztóvédelmi csoport és lehangoló eredményre jutott: a vizsgált berendezések fele tűzveszélyes. Jelentésükben megemlítik, hogy bár mindegyik készülék megfelelt a jogszabályi előírásoknak, a fogyasztóvédők saját, annál sokkal szigorúbb tűztesztjén megbuktak.

A Which? összeállított egy listát is arról a 251 típusról, amelyeket nem javasolnak megvételre. A listán a nagyon olcsó készülékek ugyanúgy találhatók, mint a drága, prémium kategóriás termékek.

„A piacon lévő összes hűtő és fagyasztó megfelel az érvényben lévő biztonsági előírásoknak, csakhogy véleményünk szerint ezek az előírások nem megfelelőek. Az általunk elvégzett, a hivatalosnál jóval szigorúbb tesztek során ugyanis kiderült, hogy a műanyag borítások közül egyik sem volt képes 30 másodpercig ellenállni a lángoknak” – mondta a Which? szóvivője.

Az Egyesült Királyságban az után került reflektorfénybe a hűtőgépek biztonsági előírása, miután kiderült, hogy a tavalyi, több mint hetven halálos áldozatot követelő, Grenfell Towerben tomboló tüzet egy hibás Hotpoint hűtőszekrény okozta.

A brit háztartási készülékek gyártóinak kereskedelmi szövetsége ugyanakkor azzal vádolta meg a Which?-t, hogy az feleslegesen kelt riadalmat.

Pénzcentrum

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top