Otthon

Törvényesen kapja a bírságokat az autó régi tulajdonosa, ha az új nem íratta át

Továbbra is jogosan büntetik meg azt, aki bár bejelentette autója eladását az okmányirodának, a vevő mégsem íratta át az autót, és ezért a büntetéseket a régi tulajdonos kapja. Az Alkotmánybíróság szerint az ezt lehetővé tévő jogszabály nem alkotmányellenes.

Nem foglalkozott érdemben az Alkotmánybíróság annak a bírónak a panaszával, aki azt akarta elérni, hogy az autó eladása után ne az eladót terheljék az autóval elkövetett szabálysértések birságai. Az Ab. szerint a törvény rossz, de nem alkotmányellenes.

A bíró szerint elfogadhatatlan, hogy az adásvételt szabályosan bejelentő eladót terheljék „fárasztó, időigényes, stresszes, megalázó” eljárásokkal, amelyek még a jó hírét is rontják – csak azért, mert a vevő nem teljesíti a törvényi kötelességét, vagyis nem íratta át a járművet, és ezért a nyilvántartásban még mindig a korábbi tulajdonos szerepel, pedig nem ő parkolt szabálytalanul. Tehát az lenne a normális megoldás, hogy legyen elég az eladó bejelentése – írja a döntésről a HVG.

Jogosan jönnek a csekkek a régi tulajdonosnak, ha az autót az új nem íratja át – Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Az Ab. szerint a jogszabály nem vet fel alkotmányossági kérdést. A testület úgy véli, az eladó emberi méltósága vagy jó híre nem sérül. Ha mégis ártatlanul kapna valami büntetést a kocsi eladása után, indítson pert – javasolják.

„Az előírások célszerűségi szempontú vizsgálata nem az Alkotmánybíróság feladata” – írja indoklásában az Ab. A HVG szerint ez azt jelenti, hogy lehet, hogy a törvény rossz, de ez nem alkotmányellenesség. Kijavítania az Országgyűlésnek kellene.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top