Egy tanulmány nemrég kimutatta, hogy az emberek nagy része nem tartja a kávéfőzőt a baktériumok és a penész melegágyának, helytelenül. A felmérés azt is megállapította, hogy a készülék valószínűleg magasabb baktériumszámmal rendelkezik, mint a fürdőszobában lévő piszokfoltok.
Annak érdekében, hogy ne idd meg a kávéval együtt a kórokozókat is, a következő tisztítási szabályokat érdemes betartani:
1. Minden használat után mosd el az eltávolítható alkatrészeket! Ez azért fontos, mert segít eltávolítani a kávét és az eszközre tapadt olajokat. Bőven elég meleg, mosogatószeres vízben kitisztítani őket, vagy ha bírják a mosogatógépet, ott elöblíteni őket. Elmosás után hagyd nyitva a kávéfőző tetejét, hogy teljesen meg tudjon száradni kívül-belül.
2. Minden hónapban mésztelenítsd a kávéfőzőt, mert idővel vízköves lesz, és egyre hosszabb ideig tart majd elkészíteni a kávét. A legjobb megoldás az ecet használata. Kapcsold ki a gépet, töltsd fel a tartályt azonos mennyiségű ecettel és vízzel, rakj bele papírfiltert, ha a géped megkívánja, és hagyd állni 30 percig. Ezután kapcsold be a gépet, mintha lefőznél egy kávét, majd öblítsd el jól az egészet. Végül ismételd meg a folyamatot újra.