Otthon

Így tisztítsd meg a kávéfőződet!

A legtöbbünk valószínűleg elhanyagolja a kávéfőző rendszeres tisztítását, pedig éppen akkora szüksége van a kipucolásra, mint a többi konyhai eszköznek.

Egy tanulmány nemrég kimutatta, hogy az emberek nagy része nem tartja a kávéfőzőt a baktériumok és a penész melegágyának, helytelenül. A felmérés azt is megállapította, hogy a készülék valószínűleg magasabb baktériumszámmal rendelkezik, mint a fürdőszobában lévő piszokfoltok. 

Annak érdekében, hogy ne idd meg a kávéval együtt a kórokozókat is, a következő tisztítási szabályokat érdemes betartani:

Forrás: Gina Eykemans

1. Minden használat után mosd el az eltávolítható alkatrészeket! Ez azért fontos, mert segít eltávolítani a kávét és az eszközre tapadt olajokat. Bőven elég meleg, mosogatószeres vízben kitisztítani őket, vagy ha bírják a mosogatógépet, ott elöblíteni őket. Elmosás után hagyd nyitva a kávéfőző tetejét, hogy teljesen meg tudjon száradni kívül-belül.

2. Minden hónapban mésztelenítsd a kávéfőzőt, mert idővel vízköves lesz, és egyre hosszabb ideig tart majd elkészíteni a kávét. A legjobb megoldás az ecet használata. Kapcsold ki a gépet, töltsd fel a tartályt azonos mennyiségű ecettel és vízzel, rakj bele papírfiltert, ha a géped megkívánja, és hagyd állni 30 percig. Ezután kapcsold be a gépet, mintha lefőznél egy kávét, majd öblítsd el jól az egészet. Végül ismételd meg a folyamatot újra.

Good Housekeeping

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top