Otthon

Hitek és tévhitek a kaktuszokról

Mint minden élőlénynek, a kaktuszoknak is szükségük van vízre az élethez, csak éppen kevesebbre, mint más növényeknek. Hiszen a kaktuszok pozsgások, vagyis a sivatagi, száraz klímához alkalmazkodtak.

„A kaktuszoknak ezért vannak tüskéik levelek helyett, mert így nem párologtatnak annyi vizet, mint ha levelük lenne. Valamint zömök, húsos alkatuk is ennek köszönhető, mivel arra rendezkedtek be, hogy minél több vizet raktározzanak. Ez az alkalmazkodás bizony olyan jól sikerült, hogy van olyan kaktusz, amelyik akár 3 évig is életben marad egy csepp víz nélkül! Azonban ebben az állapotban csak vegetálnak, fejlődni nem képesek és előbb-utóbb őket is utoléri a vég” – mondja McMenemy Márk.

Tehát a kaktuszokat is öntözni kell

Csak az nem mindegy, hogy mikor és mennyit! A kaktuszoknak ugyanis különböző életciklusaik vannak, amelyeket célszerű figyelembe venni, ha azt szeretnénk, hogy szépek és egészségesek legyenek. Ez a növekedési és a pihentetési ciklus.

Értelemszerűen a növekedési ciklus a meleg évszak, amikor a kaktuszok elemükben vannak. Ilyenkor gyarapodnak, hozzák káprázatos virágaikat, és ilyenkor raktározzák el azt a vízmennyiséget, ami aztán a szűkösebb időkben jól jöhet. Feltéve, hogy ezt mi megadjuk nekik!

kaktusz, kert.tvEnnek legjobb módja, ha tavasszal – a fagyok biztos múltával! – egyszerűen kiköltöztetjük őket a szabadba. Hiszen a kaktuszoknak fényigénye óriási, szobában tartva egyszerűen nem tudjuk számukra biztosítani. Kint aztán az eső majd gondoskodik az öntözésükről. De bármilyen hihetetlen, ha hosszú a szárazság, akkor még itt is meg kell őket öntözni, akár 2-3 naponta is!

A kaktuszokra leselkedő legnagyobb veszély: a túlöntözés

Ugyanis a legnagyobb veszély, ami egy házi kaktuszt fenyeget, a túlöntözés. Ezt a kaktuszok rettentően rosszul viselik. A legkisebb mennyiségű pangó víz is megrohaszthatja a gyökereiket vagy gombásodáshoz vezethet! A kaktuszok talaja mindig csak finoman legyen nedves, és két öntözés között mindig legyen ideje kiszáradni.

McMenemy Márk tanácsa: Ha kültéren tartjuk őket, akkor még az is nagyon fontos, hogy csak este vagy reggel öntözzük őket, mert a növényen megülő vízcseppek összegyűjthetik a napfényt és megperzselhetik őket! Egyébként a napfénnyel akkor is csínján kell bánni, amikor a kaktuszokat először tesszük ki a szabadba tavasszal, ugyanis a hirtelen, túl erős napfény károsíthatja a növényeket. Ezért először mindig védettebb helyre tegyük őket!

Még több hasznos kerti tipp és inspirációs ötlet a kert.tv oldalán!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top