A citrom származása
A citrom megszokott látvány a szupermarketekben és zöldségesboltokban, holott egy igen titokzatos növény. Nem ismert pontosan, hogy honnan származik. A legvalószínűbb, hogy Burma és India határvidékéről. Ázsiában főleg fertőtlenítő hatása miatt volt ismert, többféle méreg ellenszereként alkalmazták. Európába a rómaiak révén érkezett meg az első században. Az egyik első ültetvény, legalábbis amelyről feljegyzések maradtak fenn, Genovában épült, a 15. században. A citrom egyike azon növényeknek, amelyeket az óvilág ismertetett meg az új világgal, Kolumbusz kereskedelmi küldöttsége ugyanis citromot vitt Amerikába, mivel úgy gondolták, helyesen, hogy a klíma kedvező lesz a növény számára. A legnagyobb amerikai ültetvények napjainkban Kaliforniában és Floridában találhatók.
Sokoldalú felhasználása
Gasztronómiában képviselt szerepe ismert, de nem csak a konyhában hasznos növény. Tudósok megállapították, hogy illóolaja nincs hatással az immunrendszerünkre, de kiváló hangulatjavító. A vegyiparban is hasznosítják savas hatása miatt. Érdekesség, hogy a citrom elemként is funkcionál: elektródákkal összekötve képes működtetni egy digitális karórát.
A világ legnagyobb citromtermesztője India, őt követi Mexikó, Argentína és Brazília.
Ültetés, szaporítás
Ha kertészetben vásárolunk például citromfát, akkor az első dolgunk azután, hogy becsuktuk magunk mögött a bejárati ajtót, az legyen, hogy átültetjük a növényt. Ennek a növénynek az esetében nagyon fontos a jó földkeverék! Íme a földkoktél receptje:
Öt egység föld
Öt egység trágya
Egy egység folyami homok
Egy egység perlit
Egy egység kókuszrost
Így egy nagyon laza, tápanyagban gazdag és jó vízáteresztő képességű földet kapunk, amit nagyon szeretnek a citrusfélék. Ha nincs kedvünk földkoktélt keverni, akkor természetesen vehetünk citromfáknak készített, előre csomagolt földkeveréket is.
„A drénréteg itt is alap, de még fontosabb, hogy a gyökérnyaki rész kissé magasabban legyen, mint a cserép. Ez a rész ugyanis könnyen be tud rohadni, de ha magasabban áll, akkor ez a veszély nem fenyeget, mert a víz nem tud megállni körülötte.
A kertészetekben rendszerint oltványokat és dugványokat lehet vásárolni, természetesen mindkettő hoz termést.
Magról is megpróbálkozhatunk ültetéssel, de hatalmas szerencse és jókora türelem kell hozzá. A magok nagy része ugyanis terméketlen, és ha ki is hajt a növény, nagyjából tíz év, mire termést hoz. Jobban járunk tehát, ha dugványról szaporítunk, gyorsabb és biztonságosabb megoldás” – javasolja McMenemy Márk.
A citromfákat edényben neveljük erős széltől és naptól védett helyen, majd szeptember közepén rakjuk védett, zárt helyre, ahol 3-4 °C-os hőmérsékleten, minimális öntözéssel szépen telelnek. Tavasszal a fagyok után újra kirakhatjuk nyári helyükre. A fiatal növényeket az első években az új hajtások visszacsípésével alakítani kell. A következő években már csak ritkításokat végezzünk a koronákon.