Otthon

Lakberendezési körkép: ilyen otthonra vágynak a magyarok

A magyarok vásárlási szokásai arról árulkodnak, hogy kényelmes, stílusos, tágas otthonra vágynak, ami kifejezi személyiségüket, de a bútoraik többsége nem alkalmas ezek megteremtésére, és nehezen változtatnak. A többség ugyan elégedett otthonával, de sokat küzd a rendetlenséggel, és nem tűri azt a lakásban – derül ki az IKEA országosan reprezentatív, fogyasztói szokásokat feltérképező kutatásából.

Nemcsak azért van szükség otthonra, hogy az fizikailag védjen, tető legyen az ember feje fölött, hanem érzelmileg is kell egy kijelölt tér, ahol fel lehet töltődni, ahol bárki önmaga lehet. A magyarok számára az otthon a biztonságot, az állandóságot jelenti, ahová személyes emlékeik kötik őket, ahol a legtöbb időt töltik – derül ki az IKEA negyedik Élet otthon felmérésének eredményeiből. A kikapcsolódás Magyarországon általában passzív, otthon töltött pihenést jelent. A megkérdezettek 85 százaléka szabadidejét legszívesebben számítógépe előtt vagy zenehallgatással, főzéssel, házimunkával tölti, de a családi és baráti összejövetelek fő színhelye is az otthon.

Elégedettek otthonukkal, de küzdenek a rendetlenséggel

A magyarok 7 százaléka vallja, hogy álmai otthonában él, 65 százalékuk néhány dolgot változtatna, 23 százalék inkább elégedetlen, húszból egy válaszadó pedig kifejezetten nem kedveli környezetét. Minden harmadik válaszadó a nappaliját és konyháját építené át, nem meglepő módon: ezekben a helyiségekben töltjük napjaink legnagyobb részét.

A lakások átlagos alapterülete kicsi, és a városiasodás következtében egyre csökken. Emiatt a rendetlenség és a zsúfoltság állandó probléma – többfunkciós bútorokra, okos tárolásra lenne szükség. Ezzel szemben a bútorok többségéről elmondható, hogy sötétek és nehezek, a nappalit még mindig a többszemélyes, sok helyet foglaló ülőgarnitúrák és a mai tárolási igényeknek már kevésbé megfelelő beépített szekrények uralják. A rendetlenség további problémákat szül: az embereknek csaknem a fele (49%) mondta, hogy az otthoni viták tárgya többnyire a lakásban kialakuló káosz.

A változtatás kevesebből

A magyarok akkor költenek lakberendezésre, ha az élet egy új fejezete kezdődik, azaz albérletbe, saját lakásba vagy az előző otthonukhoz képest nagyobb élettérbe költöznek. Ilyenkor a céljuk az, hogy az otthon kényelmes, praktikus és stílusos legyen, illeszkedjen az ott élők személyiségéhez, életviteléhez. Fontos szempont még, hogy a berendezésnek köszönhetően nagyobbnak tűnjön a tér, kényelmesebb legyen a vendégfogadás, ezért sokan vágynak többek közt a nappalival és az étkezővel egybenyitott konyhára.

A változtatásnak azonban vannak akadályai. Sokan azért nem vágnak bele az átalakításba, mert albérletben laknak, vagy hamarosan otthont váltanak. Gyakran abban sem biztosak, hol is kezdjék az átalakítást, illetve hogy mihez kezdjenek régi bútoraikkal. A többség – sokszor tévesen – azt gondolja, hogy csak nagyobb összegből lehet megvalósítani a kívánt változtatást. Továbbá sem az idejét, sem az otthona alapterületét nem látja elegendőnek hozzá.

A felmérésből az is kiderül, hogy az emberek 26 százaléka minden változtatást egyszerre szeretne megcsinálni otthonában, ennek ellenére sokszor csak kisebb alakításokat végeznek. Az emberek ötöde pedig attól tart, hogy ha egyszer nekikezd lakása megújításának, sosem fejezi be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top