Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Otthon

Engedély nélkül tartott ragadozót koboztak el egy szegedi társasházban

Egy nő vett egy szervált, és úgy gondolta, jó lesz neki a társasház udvarán. A bíróság másképp gondolta.

Gyorsított eljárásban döntött a Szegedi Járásbíróság egy helybéli nő ügyében, aki engedély nélkül tartott egy szervált (Leptailurus serval). Amellett, hogy az afrikai macskafélét elkobozták, a bíróság természetkárosítás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és egy évre próbára bocsátotta.

A nő 2014 novemberében vásárolta a ragadozó állatot Németországban, majd Szegedre hozta, ahol kennelben tartotta egy társasház udvarán.

Egy szervál természetes élőhelyén, a Serengeti Nemzeti Parkban. Forrás: Wikipédia

A szervál közepesen veszélyes állatfaj, csak természetvédelmi hatóság engedélyével tartható. Emellett nemzetközi szerződések korlátozzák a kereskedelmét, így importját előzetesen kiállított CITES-engedélyhez kötik. A vádlott nem rendelkezett a szükséges engedélyekkel, ezért az állatot a nyomozóhatóság lefoglalta, és átadta a Szegedi Vadaspark gondozásába.

Az elsősorban Afrika szavannáin előforduló szervál 70-100 centiméteres testhosszúságú, tömege 9-18 kilogramm. Teste általában homokszínű fekete pöttyökkel. Tud fára mászni és úszni is, kitűnő látása mellett kivitelesen jó hallása is segíti az éjszakai vadászat során, zsákmányai elsősorban rágcsálók.

Címlap

top