Otthon

Júliusi teendők a kertekben

Júliusban sem szabad tétlenkedni, sőt már a hideg évszakokra is el kell kezdeni felkészülni. Fogadjátok meg McMenemy Márk tanácsait!

Gyomirtás

Az eső gyorsan megindítja a gyomokat, ezért az egyik legfontosabb teendő ezek irtása a kiskertekben. Ez azért is fontos teendő, mert ha időben nem húzzuk, kapáljuk ki a gyomokat, akkor hamar magot érlelnek, és szét is szórják azokat. Ezzel pedig csak újabb nehéz feladat elé állítanak bennünket, hiszen csak néhány nap, és sokszoros gyommennyiséggel állunk majd szemben.

Termésbetakarítás

Nyár derekára a legtöbb zöldség és gyümölcs már érik, és elkezdhetjük a betakarítást. Ilyenkor célszerű minden érett termést leszedni, még akkor is, ha az szemmel láthatóan kukacos vagy sérült, vagy megrágták a csigák. Ha ezeket ott hagyjuk, és elkezdenek rothadni, számos gombabetegség táptalajául szolgálhatnak. Figyeljünk arra, hogy a permetezéseket úgy időzítsük, hogy az eső ne mossa le, amit kijuttattunk a növényekre!

kert, juliusVetés, szaporítás

Már javában szaporíthatjuk tőosztással az évelőinket, és a zöld dugványozást is megkezdhetjük. Erről itt olvashatsz részletesen. Érdemes még csemegekukoricát, babot vetni, hiszen ezek folyamatosan, ősz végéig hozzák termésüket, és betakaríthatóak. Az őszi saláta, retek, sárgarépa, cékla, fehérrépa, kelkáposzta és spenót betakarításához vessük el a magokat július végén, augusztus elején.

„Ugyanígy a kétnyáriak magvetését is megkezdhetjük. Ha már virágoknál tartunk, ne feledkezzünk meg az évelők, egynyáriak elvirágzó, megszáradó növényi részeinek eltávolításáról sem. A kerti, konyhai hulladékot pedig folyamatosan hordhatjuk a komposzthalomra, csak ne felejtsük el olykor átforgatni a komposztot” – tanácsolja McMenemy Márk.

Fűszernövények gyűjtése, szárítása

A nyár folyamán érdemes gyűjteni és szárítva eltárolni a gyógy- és fűszernövényeket is. A napsütés hatására ugyanis ilyenkor a legintenzívebb a hatóanyag- és illóolaj-tartalma ezeknek a növényeknek. Kakukkfű, bazsalikom, zsálya, csalán, citromfű, galaj, orbáncfű, körömvirág és még sorolhatnánk azokat a növényeket, amelyeket most kell begyűjteni, megszárítani és télire elspájzolni.

Öntözés

Fontos teendő ebben a hőségben továbbra is a rendszeres és alapos öntözés. Enélkül a zöldségeink termése, a virágok, fák, bokrok, gyümölcsök mind-mind kárba veszhetnek, nem beszélve az eddig bele fektetett rengeteg munkáról! A talaj felső rétegének lazításával is segíthetjük visszatartani a nedvességet.

Jégvédelem

„Nem árt felkészülni a jég elleni védelemre is, hiszen bármikor lecsaphat egy vihar, ami hozhat magával mindent letaroló jégesőt. A legegyszerűbb, ha kikészítünk a növények mellé egy jókora Raschel-hálót, amit, ha jön a vihar, csak gyorsan rá kell húzni az ágyásokra, és valamennyire megvédi a növényeinket” – mondja McMenemy Márk.

Még több hasznos tipp és ötlet a kert.tv oldalán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top