Otthon
Szponzorált tartalom

Két jótanács: ezen soha ne spórolj a lakásfelújításnál!

Te milyen gyakran újítod fel a lakásod? Egy felmérés szerint az átlagos magyar viszonylag gyakran, 4-5 évente vág bele ilyen kalandba, aminek nem csak az az oka, hogy az ízlése és igényei ennyi idő alatt változnak meg, hanem az is, hogy hajlamos olcsóbb, ezért gyengébb minőségű építőanyagokat használni, és ezért hamarabb tönkremegy és elhasználódik a szépen felújított lakása. Ha szeretnél tartósabb megoldásokat, és ritkábban akarsz felújításba bonyolódni, akkor hasznosabb, ha jó minőséget vásárolsz. Mutatunk most két olyan anyagot, amelynél soha nem érdemes spórolni a pénzzel a minőség rovására!

Biztosan te is észrevetted már, hogy a silányabb minőségű dolgokért hosszú távon kétszer, háromszor is meg kell fizetned, és nagyon is igaz a mondás, miszerint az olcsó húsnak híg a leve. Különösen igaz ez az építkezéseknél és lakásfelújításoknál, ahol a beépített anyagok egy jelentős részét nem lehet csak úgy lecserélni, ha tönkremennek, mint egy izzót a lámpában. Például, ha gyenge minőségű csemperagasztót használsz, és ezért a drága és gyönyörű új burkolat idő előtt leválik a fürdőszobában, akkor az egész burkolatot dobhatod ki, és vehetsz helyette újat. Vagy ha nem jó szigetelőanyagot választasz, akkor ez nemcsak a fűtésszámládon látszik majd meg, hanem pár év múlva a házadon is, amikor újra fel kell állványoznod több hétre, hogy végre rendes szigetelést tetess fel. Ennél a két dolognál – a szigetelésnél és a burkolásnál – mi semmiképpen sem takarékoskodnánk a minőség kárára.

Jó ragasztó nélkül hamar kárba vész a munkád, amit csempézésre fordítottál

Csempézés – kell a drágább ragasztó!

Természetesen az a legjobb, ha egy házban vagy lakásban minden tartós és jó minőségű anyagból készül. Egyes elemeknél kiemelten fontos a minőség – például azoknál, amik állandóan szem előtt vannak, és ezért nehezebben viseljük el, ha tönkremennek vagy elhasználódnak. Tipikusan ilyen eleme egy otthonnak a hidegburkolat, vagyis a falra rakott csempék és a járólapok. Mivel ezek folyamatos igénybevételnek vannak kitéve – a gyermeket nevelő szülők pontosan tudják, hogy miről van szó –, mindenképpen a tartósabb darabokat érdemes megvenni belőlük, még ha ez többe is kerül.

Nem elég azonban a márkás, gyönyörű és időtálló csempét kiválasztani, hanem a segédanyagokat – a csemperagasztót – is gondosan kell megválogatni. Ezt hajlamosak vagyunk elnagyolva kezelni akkor, ha beltéri burkolásról van szó, hiszen itt a nagy hőmérséklet-ingadozás nem játszik szerepet, ezért azt gondoljuk, hogy az olcsóbb éppen úgy megteszi majd a kellő hatást. Micsoda tévedés ez! Például egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ragasztó kerül a kisebb és a nagyobb méretű csempék alá: az apróbb, maximum 20×30 cm-es csempéknél elegendő lehet egy egyszerű alapragasztó is, de ha nagyobb a csempe (például ha a fürdőszobákban ma nagy divatnak számító 30×60 cm-es darabokkal szeretnénk a falra burkolni), akkor mindenképp egyeztessünk szakemberrel a vásárlás előtt azért, hogy a ragasztó a falon is tartsa majd azokat. Ha lelkiismeretes a mester, akkor azt fogja mondani, hogy válasszuk a drágább flexibilis ragasztót, mert annak nagyobb a teherbírása, és nem fogja elengedni 2-3 év után a csempét.

A járólapoknál sem mindegy, mit rakunk a burkolat alá: ha például greslappal szeretnénk ékesíteni az otthonunkat, vagy nagyméretű lapokat használunk, akkor szintén a flexibilis ragasztót kell választani, ahogy akkor is, ha különösen nagy igénybevételnek kitett felületet akarunk beborítani.

Szigetelés – jobb, ha szakértő segít!

A lakás utólagos szigetelése ma sok családnál merül fel, hiszen ezzel a megoldással rengeteget spórolhatnak hosszú távon a fűtés- és a klímaszámlán. De melyik az ideális, jó ár-érték arányú szigetelőanyag? Mivel rengeteg különféle minőségű termék között választhatunk ma már, ezt a kérdést laikusként kifejezetten nehéz eldönteni. Érdemes ilyen helyzetben három dologra figyelni: az egyik a márka, a másik az árcédula, a harmadik pedig maga a kereskedő, illetve az ő ajánlása. Bármilyen furcsán is hangzik, ez utóbbit érdemes kiválasztani először. Lehetőleg olyan mellett tegyük le a voksot, akinek jól csengő neve van, az árukészlete és tapasztalata pedig nagy. Jellemzően a nagyobb kereskedőláncok között találjuk meg ezeket, ahol a széles kínálat mellett általában hasznos tippeket is kapunk, és igyekeznek az igényeinkhez és lehetőségeinkhez mérten a legjobb terméket kiválasztani nekünk. 

A szigetelés költsége megtérül, ha nem spórolsz rajta

Ha nem találunk ilyen segítőkész kereskedőt, akkor keressük a jó márkákat, és figyeljük az árcédulát. A magasabb ár általában jobb minőséget takar – persze ez nem mindig igaz –, ha pedig ehhez az árhoz jó nevű gyártó is párosul, akkor jó eséllyel nem fogunk majd csalódni a termékben. A legbiztosabb azonban az, ha előzetesen tájékozódunk a szigetelőanyagokról magunk is például az interneten, majd személyesen kérünk tanácsokat hozzáértő emberektől – például egy kereskedőtől vagy egy megbízható mestertől.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top