Otthon

Folyton elpusztulnak a szobanövényeid? Elmondjuk, mit csinálsz rosszul

A szobanövények szeszélyes élőlények, ha jól érzik magukat valahol, akkor szinte semmi gondunk nincs velük, viszont ha valami nem tetszik nekik, akkor megmakacsolják magukat, és kezdődnek a bajok. Nézzük a leggyakoribb gondozási hibákat, melyek közül mindegyik külön-külön is elpusztíthatja zöld kedvencedet.

1. Nem olvastad el a növény gondozási útmutatóját

Ami öreg hiba, hiszen ez az első és legfontosabb lépés egy új növény vásárlásánál. Érdemes mindig a latin név alapján rákeresni az interneten a növény gondozási útmutatójára, vagy kikérni az eladó segítségét.

2. Túlbuzgó voltál, és túlöntözted szegényt

Hidd el, a túlöntözés következtében sokkal több növény pusztul el, mint a kiszáradástól. Mindig győződj meg arról, hogy növényed alatt nem alakult ki pangóvíz!

3. Vagy épp ellenkezőleg – nem öntözted eleget

Ha nem vagy egy öntözőbajnok, érdemes inkább szárazságtűrő növényekkel körbevenned magad, mint pl. a kaktusz, mely nagyon kevés locsolást igényel.

szobanoveny, ontozes

Fotó: kert.tv

4. Túl sok/túl kevés fényt kapott

Mielőtt kiválasztanánk az új jövevény helyét a lakásban, ismerjük meg fényigényét, mivel ebben nagyon eltérhetnek egymástól. Egyes növények napimádók, míg mások a félárnyékos zugokat kedvelik.

5. Extrém hőmérsékletnek lett kitéve

A túl légkondicionált vagy éppen túlfűtött szoba, az extrém magas páratartalom vagy a túl száraz levegő bizony padlóra küldheti a legedzettebb növényt is. Próbáld meg a fűtőtesttől/légkonditól a lehető legtávolabb elhelyezni  a növényed.

6. Nem csípted le az elszáradt virágokat

A legtöbb növénynél érdemes az elnyílt, elszáradt virágokat lecsípni, így ösztönözve őket az újabb virágzásra. Arról nem is beszélve, hogy az elhervadt levelek és virágok számos kórokozónak nyújthatnak menedéket.

Még több praktikus kerti tipp és ötlet a kert. tv oldalán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top