Otthon

Tovább szigorították a hajléktalanrendeletet

A módosítás szerint mégsem fognak fizetni a hajléktalanoknak az elkobzott és megsemmisített értékeikért. Irataikat sem őrizgetik majd.

Tíz napja lépett hatályba az életvitelszerű utcai tartózkodás feltételeit szigorító rendelet. A hvg.hu arról ír, hogy máris módosítottak rajta. Az új szöveg szerint az utcáról eltávolított hajléktalanoknak mégsem fizetik ki az „ideiglenes tárolásba vett” ingóságaik „gyorsan romló, bomló, tárolhatatlan” és ezért megsemmisített részének értékét. Ugyanakkor nekik sem kell megtéríteniük a „tárolás és a megsemmisítés indokolt költségeit”.

Forrás: pixabay

Ennél durvábbnak tűnik az a módosítás, amely szerint mostantól nem kötelező megőrizni a hajléktalanok személyes tárgyait, így személyes iratokat, fényképeket, gyógyászati segédeszközöket, hatósági iratokat. Viszont bekerült a törvénybe, hogy a rendőrségnek videót kell készítenie az ingóságok „ideiglenes tárolásba vételéről”.

A hajléktalanellátó rendszer javítására 300 millió forintot különít el a kormány. Ebből 75 millió forintot kapnak az önkormányzatok, a többi az Emberi Erőforrások Minisztériumának megy. A cél a befogadóhelyek nyitvatartásának összehangolása és további férőhelyek kialakítása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top