Otthon

Idegen gólyák foglalták el Sára és Tóbiás fészkét

Az ország kedvenc feketególya-párja évek óta mindig visszatért a gemenci fészekbe, de az idén még nem látták őket.

Idegen gólyák – valószínűleg egy fiatal pár – foglalták el az ország kedvenc feketególya-párjának fészkét a Gemencen – írja a Sokszínű Vidék.

Tóbiás és Sára életét 2013 óta követhetik nyomon a madárbarátok. Elsőként mindig Tóbiás érkezett meg a bekamerázott fészekbe, a gólya általában február végén-március elején jött meg afrikai teleléséről.

Fotó: MTI Fotó / Kovács Attila

A húszéves fekete gólyát 1999-ben még fiókaként gyűrűzték meg Bogyiszlón. A szakirodalom szerint a vadon élő fekete gólyák átlagos élethossza 18 év, ezért a madár szinte matuzsálemnek számít fajtatársai között – talán ezért sem véletlen, hogy évek óta különös figyelem kíséri a hazaérkezését. Idén még nem látták, sajnos előfordulhat, hogy elpusztult vagy orvvadászok lelőtték.

A portál azt írja, hogy napok óta találgatják a madárbarátok a Facebookon, hogy kik foglalhatták el a fészket. Egy március 12-én készített fotón jól látszik a két „betolakodó”, de egyikük sem visel azonosító gyűrűt.

A fészek életébe ide kattintva nézhetsz bele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top