Otthon

Egyedülálló teljesítményt ért el a magyar virágkötő, Mezőffy Tamás

Mezőffy Tamásnak sikerült, ami magyar virágkötőnek még soha: Európa-bajnoki címe után a philadelphiai világbajnokságon is dobogóra állhatott. A fiatal virágkötő hihetetlenül keresett, világszerte előadásokat tart, és iskolákban tanít. Az egyesült államokbeli világverseny után csupán néhány napot töltött itthon, a napokban már Kínában értük utol, vasárnap pedig a GardenExpóón tart majd előadást.

Az év harmadát külföldön tölti a legsikeresebb hazai virágkötő, Mezőffy Tamás, akinek nevét 2016-ban tanulta meg az ország, amikor – első magyarként – Európa-bajnokságot nyert. A cím megszerzése óta számtalan külföldi megkeresése van, bejárta Ázsiát, Európát, és pár hete pedig az Egyesült Államokban világbajnoki harmadik helyezést ért el. Az egyedülálló teljesítmény mögött elképesztő, évek óta tartó munka van, Tamás és csapata több mint egy éven keresztül készült erre a megmérettetése.

Mezőffy Tamás

„Sok nehézség volt ennek kapcsán, nagyon bonyolult volt a tengerentúlra kiszállítani az installációkat, a szükséges segédanyagokat. A virágokat oda rendeltem, de sajnos az csalódás volt, nem is hasonlított a minőségük ahhoz, amivel például itthon dolgozom. Ezért csúszott meg az a lehetőség, hogy akár még előkelőbb helyen végezzek, de természetesen nagyon boldog vagyok ezzel az eredménnyel is” – kezdte Mezőffy Tamás, elárulva, magyar virágkötő még az első tíz helyezett közé sem jutott be soha korábban.

Mezőffy Tamás a virágkötő versenyen

„A jelentkezésnek különböző feltételei voltak, így például egy négy és fél millió forintos nevezési díj, amelyet elő kellett teremteni. Legalább ennyibe került az installációk, az utazás és a növények biztosítása. A keményebb felkészülés körülbelül három hónappal a verseny előtt kezdődött, amikor asztalosok, lakatosok segítségével legyártattam az installációimat, ezeket otthon összeraktam, és egyesével kiszállíttattam a helyszínre. Előtte természetesen mindent viráganyaggal együtt lepróbáltam időre, ugyanúgy, ahogy a versenyen készült. Ezt követően indultak az installációk és a segédanyagok Amerikába.”

Tamás azt is elárulta, ez sem volt egyszerű: mindent külön listázni és engedélyeztetni, vámoltatni kellett, 5-6 ember dolgozott azon, hogy minden csomag időben odaérjen Philadelphiába. A verseny minden szempontból megterhelő volt, ám az elért eredmény magáért beszél. Tamásnak nem sok ideje maradt pihenésre, néhány itthon töltött nap után a világ túlsó végére, Kínába szólította a munkája.

Látványos virágcsokor

„Az idei évem is tele van meghívásokkal és munkákkal. A világ különböző részein tartok előadásokat, tanítok iskolákban, illetve különböző rendezvényeken készítek kiállítási kompozíciókat vagy tartok bemutatókat. Az időmet nagyrészt az utazás tölti ki, de ettől függetlenül itthon is készítek alkalmilag rendezvénydekorációkat. A külföldi útjaim miatt arra már nincs lehetőségem, hogy olyasmit vállaljak, ami rendszerességet igényel, de a GardenExpóra hazaérek” – tette hozzá a virágkötő mester, akivel a hazai közönség legközelebb vasárnap találkozhat. Különleges munkáival a Papp László Budapest Sportarénában, az egyetlen kerti életmódkiállítás színpadán kápráztatja majd el a nézőket.

Megnézem
Összes kép (12)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top