Otthon

Függönyvarrás házilag – tippek és a legnagyobb buktatók

Függönyt varrni nem egyszerű mutatvány. Már a méretezésnél elcsúszhat az ember, később pedig a beszegés vagy a behúzó okozhat fejtörést. Nézzük a felmerülő problémákat és a megoldásokat.

Probléma: A nagy anyagmérettel nehéz dolgozni

Megoldás: Ne a konyhaasztalon és ne is a padlón próbáld meg kimérni az anyagot. Először mérd ki a pontos méretet, majd húzz ki egy szálat a függönyből ott, ahol kimérted. Ez egy egyenes, lemért vonalat ad majd, ennek mentén könnyen el lehet vágni a készülő függöny anyagát. Az alját érdemes mindig vastagabbra varrni.

Nagyon alaposnak kell lenni, amikor a függönyt tervezed (fotó: iStock)

Probléma: Nehéz megfelelő anyagot találni

Megoldás: Sokan vágyakoznak organzafüggönyre, vagy kísérleteznek a nehezen kezelhető, műszálas anyagokkal. Azonban ezekből elsőre rettentően nehéz függönyt készíteni otthon. Kezdőknek inkább a természetes anyagokat javasolják. Ilyen a pamut és a len is. Ezek nem csúszkálnak a varrógép alatt. A mintás anyagokkal is érdemes próbálkozni, azonban a szabásnál, tervezésnél különösen figyelni kell arra, hogy a végeredmény mutatós és ne nevetséges legyen.

függöny, anyag, textil

Nem érdemes mintás anyagokkal kezdeni a függönyvarrást

Probléma: Miben más a sötétítő elkészítése?

Megoldás: Sötétítő esetében, mielőtt lemérjük a függöny hosszát, először ki kell szabni 8-10 centi széles csíkokat, melyek az akasztáshoz vagy megkötéshez szükségesek.  Sötétítőnél a karnis hosszának másfélszeresét kell lemérned. Választott anyag lehet például a taft.

Probléma: Nem akarom, hogy túlságosan feszüljön a függöny

Megoldás: A megfelelő anyagbőség nélkül bizony a függöny feszülni fog az ablakon. Organzából minimum háromszor annyi bőségre van szükség!

Függöny, varrás, sötétítő

A behúzó bevarrása is okozhat problémát a függönyök elkészítésénél

Probléma: Nem sikerül felvarrni a behúzót

Megoldás: Előfordul, hogy néhány behúzó bizonyos formákban húzza össze az anyagot. A behúzót rakjuk a függöny fonák oldalára, a behajtott szélre, és varrjuk végig. Ezt a műveletet ismételjük meg a másik oldalán is. Háromsoros behúzó esetén érdemes akár középen is végigvarrni. Mielőtt beszegjük a széleket, a behúzó segítségével húzzuk a megfelelő méretre a függönyt.  A széleknél legalább kétszer hajtsuk be az anyagot, a szegésbe pedig a behúzót is fogjuk be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top