Otthon

Megvan a megoldás a poloskák ellen

Ha minél több bokorlakó énekesmadár fészkelne nálunk, annál jobban ritkíthatnák a poloskák, sőt a szúnyogok számát.

Minden egyes, veréb méretű énekesmadár 1 kiló rovart pusztít el, amíg Magyarországon tartózkodik. Ha olyan körülményeket teremtenénk, hogy több fészkeljen nálunk, biológiai úton lehetne védekezni például a poloskainvázió ellen – hangzott el az InfoRádióban.

A barátposzáta, kis poszáta, fülemüle, vörösbegy tápláléklistájában szerepelnek a poloskalárvák. Ebből következik, hogy a településeinken az eddigiektől alapvetően eltérő közpark-, közterületgondozás kellene, valódi, a madarak számára menedéket nyújtó búvó- és fészkelőhelyet biztosító növények telepítésével, mert a közparkokban most divatos bokrokban egyetlen énekesmadár sem tud fészkelni – mondta el Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

MTI Fotó: Rosta Tibor

Sőt a bokorlakó énekesmadarak nem csak a poloskákra csaphatnának le, hanem a súlyos, akár halálos betegséget terjesztő szúnyogfajokra is. Ezek a szúnyogok nagyon gyakran a nappalt bokrokban, az aljnövényzet között töltik, az ott élő madarak pedig ritkítanák a számukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top