Otthon

Ez a nyár a szúnyoginvázióról fog szólni

Sokkal több a csípőszúnyog, mint a korábbi években.

Szúnyoginvázióról beszélhetünk abban az értelemben, hogy sokkal több a csípőszúnyog, mint az előző évek hasonló időszakában volt. Erről dr. Kemenesi Gábor virológus beszélt a 24-nek. A szakember szerint ártéri és oldalfoltos szúnyogok invázióját tapasztaljuk, iszonyú tömegük oka pedig az elmúlt időszak időjárásában, illetve a klímakatasztrófa évek óta érzékelhető hatásában keresendő.

Csípőszúnyog. Fotó: iStock

Ez a két szúnyogfaj speciális érzékszervei segítségével felkutatja azokat a területeket, amelyeket nagy esőzések, áradás során elönt majd a víz, és oda rakja le petéit, egyelőre a szárazra. A peték akár tíz évet is kibírnak, amennyiben aszályos az időjárás. Az elmúlt években emiatt ki sem keltek,

idén viszont a rendkívül esős májusban egy csapásra kirajzottak.

Ilyen tömegű szúnyog ellen az emberi irtás nem sokat ér. A szakember szerint leginkább abban bízhatunk, hogy a kánikula és a száraz időjárás erőteljesen megritkítja a nyár folyamán a szúnyogokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top