Otthon

A legtrendibb negyed a legegészségtelenebb lakóhely Nagy-Britanniában

Durva a légszennyezettség.

London Soho nevű szórakozónegyede a legegészségtelenebb lakóhely Nagy-Britanniában, a legegészségesebb település egy kicsiny város, Great Torrington a délnyugat-angliai Devon grófságban.

A Liverpooli Egyetem kutatói környezeti, légszennyezési szempontok, életmódtényezők, a szolgáltatásokhoz, az egészségügyi intézményekhez való hozzáférés, parkok, szabadidős létesítmények gyakorisága alapján állapították meg a legegészségtelenebb és legegészségesebb lakhelyek rangsorolát.

A tíz legegészségtelenebb lakókörnyezet közül hat a brit fővárosban van:

  • a Camdenben lévő St Giles negyed,
  • a City Bank nevű negyede,
  • a spitalfieldsi Tower Hamlets,
  • az islingtoni Farringdon
  • és Finsbury térsége,
  • valamint a Barbican negyed

– olvasható a The Guardian című brit napilap honlapján.

A London központjában fekvő, legegészségtelenebb Soho negyedben rengeteg szórakozóhely, étterem, pub működik, de nagyon magas a légszennyezettség, szinte nincs egyetlen park vagy zöld övezet sem.

Ezzel szemben az észak-devoni Great Torringtonban nagyon alacsony a légszennyezés mértéke, rengeteg park és zöldövezet van, jó a hozzáférés az egészségügyi ellátáshoz, és csekély számú kiskereskedelmi egység van.

A 10 legegészségesebb hely között a további kilenc mind Skóciában található, köztük van Lochwinnoch és Foxbar, Fauldhouse és Marnoch.

„Kutatásunk, együtt a fogyasztói adatkutató központ (CDRC) és az angliai közegészségügyi intézet adataival, lehetővé tette, hogy a szabadon elérhető információkat, köztük a környezetvédelmi ügynökség légszennyezettségi statisztikáit összefésüljük. A statisztikák fontos betekintést adnak egyes lehetőségek koncentrációjáról, amelyek károsak vagy hasznosak lehetnek az egészséges élet szempontjából” – magyarázta Mark Green, a tanulmány vezető szerzője.

Példaként említette, hogy Nagy-Britannia lakosai átlagosan olyan közel laknak – átlag 1,1 kilométerre – egy pubhoz vagy bárhoz, mint a legközelebbi háziorvoshoz.

(Kiemelt kép: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top