Otthon

Ritka húsevő növény burjánzik a somogyi lápon

Az aldrovanda hazánkban egyedül a Baláta-tóban él meg, és egész Közép-Európában is alig néhány termőhelye ismert.

Idén nyáron ismét nagy számban tenyészik a Nyugat-Belső-Somogy kistáj őslápján, a Baláta-tóban az aldrovanda nevű növényritkaság, írja a Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook-oldala nyomán a Sokszínű Vidék.

A szubtrópusi eredetű rovarfogó hínárnövényt – amely az apró vízi élőlényeket kagylókhoz hasonlító, összecsukható leveleivel ejti csapdába – még az 1920-as években fedezték fel, amikor a trianoni békeszerződés nyomán a Tisza István Társaság kutatókat bízott meg a magyar területen maradt lápok hasznosítható tőzegvagyonának felmérésére. Magyarországon csak a Baláta-tóban él meg, és egész Közép-Európában is alig néhány termőhelye ismert, így természetesen védett növény.

Mint a Facebook-bejegyzésből kiderül, a vízutánpótlását kizárólag csapadékból nyerő Baláta-tó az elmúlt évtizedek aszályaiban többször is kiszáradt, de az aldrovanda ezeket a periódusokat is átvészeli az iszapban található képleteivel, amikor pedig újra feltöltődik a tómeder, egy-két csapadékos évben már tömegesen tenyészik. A jelek szerint létét szerencsére nem is veszélyezteti semmi.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Denis Barthel / Wikipedia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top