Otthon

Ne hívd vissza, ha ismeretlen külföldi számról keresnek!

A hétvégén, főleg az éjszakai, hajnali órákban megszaporodtak a különös, külföldről, elsősorban Monacóból érkező telefonhívások.

Ne ess pánikba, ha téged is kerestek a hétvégén, vagy a napokban hívnak telefonon egy fura, +377-tel kezdődő, monacói számról. Ezzel nem lopják el az adataidat, ahogy pénzt sem emelnek le a számládról – derítette ki a 24.hu.

A legjobb, amit tehetsz, ha nem fogadod a hívást, és vissza sem hívod az ismeretlen számot, mert csalásról van szó. Szintén megoldás lehet, ha felkeresed a mobilszolgáltatódat, és kéred a telefonszám blokkolását, vagy te magad tiltod le.

Nem ez az első eset, hogy Magyarországon is megszaporodnak az ismeretlen eredetű, külföldről bejövő telefonok. A tavaly áprilisi hasonló, ún. wangirihullám után a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azt mondta, belföldön nem növelheti az előfizető mobiltelefon-számláját, ha fogadja a külföldről indított hívást. Viszont ha visszahívja, felmerülhetnek pluszköltségek, de később érkezhetnek különböző üzleti jellegű ajánlatok is.

A csalás lényege, hogy távoli országokból kezdeményeznek szoftver által véletlenszerűen generált, szolgáltatóktól független hívásokat. A csalók bevétele ilyenkor a visszahívásokból származik, miután a visszahívás nemzetközi hálózatot igényel, a pénzt az emelt díjas hívások után be tudják gyűjteni. Hogy ezek a hívások minél tovább tartsanak, nem egyszer automata fogadással vagy a vonal megszakadását jelző hanggal húzzák az időt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top