Otthon

Ritka madarat fotóztak a Mecsekben

A madárvonulás izgalmas időszakában gyakran bele lehet botlani ritka fajokba.

Augusztus második felétől már javában zajlik a madárvonulás. Ez nem csak azt jelenti, hogy hatalmas madárcsapatok gyűlnek össze, és látványosan repülnek dél felé, mint például a gólyák esetében.

A madárvonulás során szinte észrevétlenül megtelnek az árokpartok bokrosai bujkáló poszátákkal, rigókkal. A rétek, gazosok mentén egyre több csukot, gébicset látunk, az erdőszegélyekben pedig rendre lehet hallani a füzikék, légykapók hívóhangjait. Nem sietnek, egy-egy jó táplálkozóterületen hetekig is elidőznek, míg egy hidegfront tovább nem viszi őket.

Ez az időszak azért is izgalmas, mert szinte bárhol, bármikor bele lehet botlani valami ritkaságba. Most a Mecsek tartogatott egy meglepetést a Duna–Dráva Nemzeti Park egyik természetvédelmi őre számára – számolt be Facebookján a nemzeti park.

Fotó: Völgyi Sándor

Egy kis légykapó került a fényképezője elé, így meg is örökítette a ritka madarat. A faj a Mecsek alkalmi fészkelője, olykor évek telnek el, mire újra látnak egy példányt.

A kis légykapó Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top