Otthon

Mit tehetünk, hogy a foltos ruhák milliói ne végezzék hulladéklerakóban?

Vajon hány ruhadarabot, terítőt vagy konyharuhát „használunk el” évente? 10-et 20-at, vagy akár többet? Rövid idő alatt a kedvenc ruháink már nem úgy mutatnak, és pár hónap elteltével jó esetben egy ruhagyűjtő konténerben végzik, vagy teljesen feladjuk a harcot a foltokkal és egyszerűen kidobjuk az anyagot. Nem mindegy, hogy ruháink épségét milyen hosszan sikerül megőriznünk, hiszen csökkenthető lenne a kidobott ruhák ökológiai lábnyoma: ha a ruháinkat csak 10 százalékkal hosszabb ideig hordanánk Európában, 3 millió tonna szén-dioxiddal kevesebbet bocsátanánk ki és 150 millió liter vízzel kevesebbet használnánk fel évente.*


A szeptembertől kapható új ARIEL Allin1 PODS mosókapszulák környezetkímélő mosás mellett is hatékonyan távolítják el a foltokat és a szemmel nem látható szennyeződéseket is, így segítségükkel kedvenc ruháink minőségét hosszabb ideig megtarthatjuk.


Ha a szennyeződéseket nem vagy nem megfelelően távolítjuk el, akkor egyre jobban láthatóvá válnak, amely az anyag szálait mikroszkopikus szinten tapadóvá teszi, így az idő múlásával ruháink elveszítik a színüket és elszürkülnek.

A ruhák 20 százaléka kidobásra kerül. Mi több, 2000 óta megdupláztuk a ruhadarabok világszintű fogyasztását, miközben a mai vásárlók csak feleannyi ideig használják ruháikat, mint régen. Csak Nagy-Britanniában évente 350 000 tonna ruha kerül hulladéklerakókba. A WRAP (The Waste and Resource Action Programme, Nagy-Britannia) felmérése alapján, ha 10 százalékkal hosszabb ideig hordanánk ruháinkat Európában, 3 millió tonnával kevesebb szén-dioxid kerülne a levegőbe, és 150 millió liter vízzel kevesebbet használnánk fel évente.

Pedig a mindennapok akkor a legteljesebbek, ha kikapcsolódhatunk és megélhetünk minden számunkra fontos pillanatot. Előfordul azonban, hogy visszafogjuk magunkat, mert attól tartunk, hogy tönkretesszük kedvenc ruhánkat, maradandó foltokat szerzünk. Pedig milyen jó lenne ősszel felpakolni a családot egy nagyobb kirándulásra, vagy akár rendbe tenni a kertet úgy, hogy közben nem félünk a sár, a pollen és a fű okozta foltok miatt, vagy elengedni magunkat hétvégén a konyhában, és a sütni-főzni egy nagyobb társaságnak.


Az ARIEL Allin1 PODs, az Ariel legújabb, továbbfejlesztett mosókapszulája megoldást kínál arra, hogy felszabadultan élvezhessük a szabadidőnket, ráadásul hosszabb ideig élvezhetjük ruhadarabjainkat, és eközben közvetlen környezetünket és a földet is óvjuk.

A kapszula gyorsan oldódó filmréteggel rendelkezik, amely a tisztító, felületaktív anyagokat már a mosás kezdetétől a megfelelő időben bocsátja ki, és a mosás teljes időtartama alatt folyamatosan tünteti el a szennyeződést. Olyan hatékonyságú tisztítást biztosít, amivel akár a kertészkedés közben szerzett makacsabb szennyeződéseket, vagy az ételfoltokat is eltávolítja, még hidegebb hőfokon is (30 fok). Ruháink tovább tartják meg színüket és minőségüket. A megfelelő eredmény eléréséhez a mosókapszulát mindig a ruhák előtt kell a dob aljába dobni, mert a feloldódás így történik meg a leghatékonyabban.

***

*Az évente kidobott ruhák mennyiségére vonatkozó adat egy EU által finanszírozott projektből, az EU SCAP-ből származik (Sustainable Clothing Action Plan). A WRAP 2012-es kutatása a ruhák élettartamának 10 százalékkal történő meghosszabbításával számított ökolábnyom adatait mutatja. Ebből következtethető Európa lehetséges teljes megtakarítása. A szén-dioxid kibocsátás és vízmegtakarítás a kidobott ruhákra vonatkozó WRAP számításán alapul, amely egy tonna kidobott ruha átlagos szén-dioxid lábnyomát mutatja. Az összes tonnánkénti és szövetfajtákra vonatkozó széndioxid-lábnyom adat a WRAP-től származik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top