Otthon

Ezzel a bankjeggyel már csak jövő csütörtökig fizethetsz

Ha van még ilyen papírpénzed, egy héten belül szabadulj meg tőle!

Október 31-ig, vagyis már csak jövő csütörtökig lehet fizetni a 2018 előtt kibocsátott 500 forintos bankjegyekkel.

A lejárt bankókat ezek után három évig beválthatod a postákon és a bankfiókokban, a Magyar Nemzeti Banknál pedig 2039. október 31-ig cserélik.

forint bankjegy ötszázas pénz

(iStock)

Az új ötszázas idén februárban jelent meg a pénzforgalomban. A Pálinkás György grafikusművész által tervezett bankjegy első oldalán II. Rákóczi Ferenc portréja, hátoldalán pedig a sárospataki vár szerepel, csakúgy mint a régin. Az új bankjegy azonban új biztonsági elemeket kapott, köztük olyanokat, amelyek segédeszközök nélkül is láthatóvá teszik, hogy valódi-e. A nyomtatott portré tükörképét ábrázoló vízjelkép az új bankjegyeken kiegészült a portrévízjel mellett található, vízszintes 500-as értékjelzéssel. Az új ötszázas markánsabb hologrammal van ellátva, a bal szélén található hologramfólián II. Rákóczi Ferenc portréjának tükörképe látható. A bankjegyen a számmal és betűvel írt értékjelzések is jobban kitapintható. A bankjegy előoldalának közepén egy mozgatás hatására a színét változtató festékkel nyomtatott elem található. Ez a biztonsági elem az 500 forintos esetében egy vágtázó lovat ábrázol, amely mozgatás hatására liláról zöld színűre változik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top