Otthon

Vedd körül magad növényekkel és tedd jobbá az életedet! (x)

Lassan vége a nyárnak, közeleg az ősz, és bizony ha ebbe belegondol az ember, úgy érzi, a háta közepére sem kívánja az esős hónapokat és senki nem várja azt sem, hogy egyre korábban sötétedjen, és már a munkaidő végén elkezdjen alkonyodni. Sajnos az időjárást befolyásolni lehetetlen, ám a jó hír az, hogy ha különböző növényekkel töltöd meg az életteredet, akkor nemcsak a nyári végi depressziónak veheted elejét, de hosszú távon az életminőségeden is javíthatsz.

Az, hogy a növények jelenléte jó hatással van az ember lelkére, nem kérdés, hiszen ki ne szeretne gyönyörködni a természetben, megcsodálni egy szép virágot vagy elveszni a gyümölcstől roskadozó virágok látványában! Viszont ennél több rejlik mindezek mögött, amit számos kutatás be is bizonyított. Ezek pedig arra világítottak rá, hogy a növényeknek hála, növekszik a teljesítőképességed, gyorsabban gyógyulsz fel a különböző betegségekből, de hozzájárulnak a nyugalmadhoz is, ráadásul bármennyire hihetetlen, hatással vannak a fájdalomküszöbre is.

Kutatások bizonyítják a növények jótékony hatását!

Az elmúlt tíz-tizenöt évben számos tanulmány született a témával kapcsolatban, amelyek mindegyike érdekes megállapításokra jutott. Egy Washingtoni Állami Egyetem kertészeti tanszékén végzett kutatás szerint például a kísérleti alanyok sokkal tovább képesek voltak a kezüket jeges vízben tartani egy olyan szobában, ahol növényekkel voltak körülvéve, mint egy tökéletesen berendezett, ám zöld környezet nélküli helységben. A Texas A&M University professzora pedig arra mutatott rá egy kísérlet során, hogy azok a betegek, akik az ablakukból kitekintve növényeket látnak, sokkal kevesebb fájdalomcsillapítót vesznek be, és gyorsabban gyógyulnak, mint azok a hasonló állapotú páciensek, akiknek más felé nyílik az ablakuk. Mindez pedig csak a jéghegy csúcsa, amelyek mind azt bizonyítják, hogy csak nyerhetsz azzal, ha növényekkel töltöd meg a kertedet, a teraszodat vagy az erkélyedet.

Milyen növények között érdemes válogatni?

A növényekben az a jó, hogy sokszínűségüknek hála, számos különböző szépség közül válogathatsz és beszerezheted azokat, amelyek a legjobban illenek a kertedbe vagy az otthonodba. Legyen az valamilyen virág, nagyobb cserje, dísz-vagy gyümölcstermő fa, egyszerűen nem választhatsz rosszul. Ha van hely a kertedben, álmodhatsz veteményest vagy gyümölcsöst, de létrehozhatod a tökéletes virágoskertet is, míg ha balkonkertészkedésre adod a fejed, csak a kreativitásod szabhat határt annak, mi mindent hozol ki az adott térből. Lehet ez a te saját kikapcsolódásod, de bevonhatod a párodat vagy a gyermekedet is. Megfelelő gondoskodás mellett a sikerélmény garantált, hiszen a növények virágokkal vagy termésekkel hálálják majd meg a munkádat. Ahhoz fogható élmény pedig nincs, mint amikor reggel felkelve, az ablakon kitekintve először egy gyönyörű fát vagy csodaszép virágokat pillanthatsz meg, nem beszélve arról, milyen remek terepet teremt egy ilyen környezet a kikapcsolódáshoz függetlenül attól, hogy egy jó könyvvel heveredsz le, a barátaidat hívod át vagy csak elszürcsölsz egy bögre finom kávét a növényeid társaságában. Attól pedig véletlenül sem kell tartanod, hogy egyszer megunod ezt a látványt, hiszen minden évszakban más arcát mutatja majd neked a kerted.

Ha kedvet kaptál a kertészkedéshez, és megbízható helyről, kényelmesen szeretnéd beszerezni a birtokod új lakóit, érdemes szétnézned a megyeriszabolcskerteszete.hu webáruházban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top