Otthon

Elképesztő, de még a kiégés ellen is jó: megfejtettük a The Sims 20 éves sikerének titkát

Közel húsz éve töretlen népszerűségnek örvend a The Sims, amiben otthonokat tervezhetünk, és virtuális avatarok életét alakíthatjuk saját kényünk-kedvünk szerint. Egy pszichológust kérdeztünk a játék sikeréről, és arról, hogy okozhatnak-e függőséget az életszimulációs játékok.

Ha megkérdeznék tőlem, melyik az a videójáték, ami tinédzser koromban a legtöbbször a számítógéphez kötött, valószínűleg a The Sims 2 lenne a válaszom. Észrevétlenül teltek el órák úgy, hogy házat terveztem, festettem, majd megpróbáltam úgy berendezni, hogy az a lehető leghasznosabb, legszebb legyen az avatarom számára. Sokan ma is hasonlóképp játszanak a játékkal, Will Wright életszimulátora ugyanis közel 20 éve töretlen sikernek örvend, és több tízmillió embert ültet a játékkonzolok és számítógépek elé.

A Sims az, amit nem lehet megunni

A játék első verziója 2000 februárjában jelent meg, és annyira sikeres volt, hogy hét kiegészítő csomagot is kiadtak hozzá, 2005-ig pedig összesen 16 millió példányban kelt el. Órákig lehetett benne építkezni, majd dühöngeni, ha épp akkor fagyott le a számítógép, amikor már felépítettük a házunkat. A The Sims 2  ezután azért robbant nagyot, mert 3D-be öltöztette a korábban jóval egyszerűbb játékot – bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy amennyire nagyszerű volt a megjelenése, annyira lassan is töltődtek be az egyes funkciók az akkori számítógépeken.

Forrás: The Sims Facebook

A The Sims 2-höz már kilenc kiegészítő tartozott, aztán megjött a The Sims 3 is. Ahogy teltek az évek, úgy lettek a játékban található házak és bútorok egyre kidolgozottabbak, részletgazdagabbak, és úgy váltak az avatarok által alakított élethelyzetek egyre valóságosabbá. A The Sims 4 2014-es és a The Sims Mobile 2018-as megjelenésével a játék további lendületeket kapott, és újabb és újabb játékosokat szippantott be a virtuális életterébe.

A Sims minden verziójában az amatőr lakberendezők Mekkája 

Pakai-Szűcs Réka pszichológus szerint a The Sims sikerének titka több részletben keresendő. „A játék nagyon sokrétű

Aki szeret épületeket alkotni és berendezni, az akár napokat is el tud szórakozni azzal, hogy kitalálja, megalkossa az új családja lakóhelyét. Ez a tevékenység fejleszti a kreativitást, a tervezőkézséget, a térlátást.

– mondja a a pszichológus.

A The Sims a karakterek megtervezése után mindig a házak építésével folytatódik. A korábbi verziókban nagyon kezdetlegesen, és szigorú szabályok alapján zajlott a házak építése, de a Sims 4-ben már jóval nagyobb szabadságot kaptak azok, akik szerették volna magukat kipróbálni a belsőépítészetben.

Ház a The Simsben (Forrás: The Sims Facebook)

A játék egyértelműen az amatőr lakberendezők Mekkája. Falakat húzhatunk fel, padlást, pincét, teraszt és medencét építhetünk, festhetünk, burkolhatunk, tetőt fedhetünk, és adott esetben egy kattintással rombolhatunk is. Az építés folyamata gyors és egyszerű, így tényleg bárki kiélheti a barkácsolási és tervezői szenvedélyét, ezáltal pedig úgy érezheti, hogy ő is jó valamiben, és ért az adott dologhoz. Emellett az is jó érzéssel tölthet el minket, hogy néha olyan dolgokat is megvehetünk az avatarunk otthonába, amire a való életben nincs pénzünk.

Az építkezés persze csak egy része a játéknak, és csak egy szelete a sikerének. Ha az ember megunja a ház tervezgetését, folytathatja az avatarok életének irányítását. 

A The Sims 4-ben sokkal részletgazdabbak a házak (Forrás: The Sims Facebook)

Pozitívan hathat a személyiségre a Sims

A The Sims életszimulátorral nem csak a kreativitásunk fejleszthető – vélekedik egy brit pszichológus, Steve McKeown. A szakember szerint a játék egyik előnye, hogy kiszabadít a hétköznapokból, és lehetővé teszi az emberek számára, hogy egy olyan tökéletes valóságot hozzanak létre, amelyben ők lehetnek a főszereplők, és a teljes ellenőrzést átvehetik a végkifejlet felett. A játékosokon múlik, mikor akarnak zuhanyozni, enni, szerelembe esni, vagy gyereket vállalni, és a lehetséges opciók szinte végtelenek.

Érdekességek a The Simsről

  • A világon több mint 80 millió ember játszik a játék valamelyik verziójával.
  • A játékosok inkább nők, arányuk 60 százalék felett van.
  • Az Electronic Artsnak 25 millió dolláros bevételt hozott a The Sims Mobile 2018-as piacra dobása, amit több mint 41 millióan töltöttek le.
  • 2019 márciusáig több mint 10 millióan vásárolták meg a The Sims 4 játékot, amihez több mint 30 millióan töltöttek le valamilyen kiegészítő csomagot.

McKeown szerint az olyan életszimulációs játékokkal, mint a The Sims, javíthatóak a belső tapasztalataink, gondolataink. Segítenek a személyiségünk jobb megismerésében.

Ráadásul, azzal, hogy kilépünk néhány órára a valóságból, megmentjük magunkat a kiégéstől is.

McKeown azt állítja, hogy a 21. századi valóság nem mindig felel meg az elvárásainknak, ezért is fontos, hogy néha kiszakadjunk belőle. 

Forrás: The Sims Facebook

Pakai-Szűcs Réka pszichológus szerint is van némi igazság abban, amit Steve McKeown állít: vannak olyan életkörülmények, ahol a játék tényleg javíthat az ember hangulatán. 

„Adott egy család, ahol a szülők már nincsenek jóban, de elválni sem tudnak. Mindennap csak veszekednek, nincs idő odafigyelni a kisgyerekre, a tinikre. Egy ilyen környezetben abszolút üdítő egy életszimulációs játékba menekülni, ahol rendezett körülmények vannak, ahol van lehetőség a másokkal való ismerkedésre, a kreativitás megélésére, szociális kapcsolatok kialakítására. A Sims ilyenkor ad egy menekülőutat a rossz szituációból.”

Pakai-Szűcs hozzáteszi, hogy a játék a felelősségvállalást is jól fejleszti, és segít felkészülni az életre: „Ha azt szeretnénk, hogy az avatarunk jobb munkát kapjon, akkor ahhoz tovább kell tanulnia. Ha előre akar lépni a munkahelyén, akkor szorgalmasan kell dolgoznia. Ha egy tini heteket eltölt egy nyári szünetben ezzel, akkor ez a fajta munkához való hozzáállás sokkal jobban be tud épülni a saját személyiségébe is” – véli a szakember, és ez még nem is minden.

„Ha egy fiatalnak bizonytalan a szexuális orientációja, előfordulhat, hogy a vágyait sokkal jobban ki tudja élni ebben a játékban. A The Simsben nincsen semmilyen sztereotip, megbélyegző visszajelzés a társadalom részéről, ami a való életben az embert korlátozhatja abban, hogy megélje a másságát, vagy egyáltalán beszéljen róla – magyarázza a pszichológus, aki szerint az ítélet, a társadalmi rosszallás is hiányzik a játékból, így ha például hárman élnek együtt egy kapcsolatban, akkor nem közösítik ki őket a társadalomból vagy a munkahelyről. – Az íratlan társadalmi szabályok kevésbé hatnak a szereplőkre.”

The Sims - fotó: The Sims/facebook

Forrás: The Sims Facebook

Ha okosan csináljuk, nem leszünk függők

A videójátékok esetében mindig felmerül a függőség kérdése. A netet böngészve több külföldi és magyar történetet is találni olyan emberekről, akik függői lettek a The Simsnek. A szakemberek szerint azonban érdemes több szempont alapján vizsgálni ezt a kérdést.

„Személyiségfüggő, hogy mennyire tesz függővé a videojáték. Számít, hogy milyen egy adott ember szociális élete, milyen egyéb elfoglaltságai vannak, milyen az időbeosztása.

Akármennyire is szeret valaki simsezni, azért idősebb korban, amikor az ember már dolgozik, nem feltétlenül tud 10-12 órákat a gép előtt ülni, és játszani

– mondja Pakai-Szűcs Réka, figyelmeztetve, hogy mint bármelyik másik számítógépes vagy mobiltelefonos játék, az életszimulátorok is tudnak függőséget okozni. A pszichológus szerint a The Sims esetében a függőség azért tud beleépülni az emberek életébe, mert az avatarokon keresztül a saját vágyaikat tudják megélni. A létrehozott avatarok többsége általában egyfajta keveréke a játékosok valós és vágyott tulajdonságainak.

Lipcsében a Sims 2 akkor újdonságnak számító, Nightlife névre keresztelt fejlesztésével játszanak a Computer Gaming Convention központ vendégei (Fotó: Andreas Rentz / Getty Images)

Az, hogy ki mennyire válik függővé a játéktól, nagyon változó, jó hír viszont, hogy a szakemberek szerint a játék nem okoz személyiségtorzulást, ami főleg annak köszönhető, hogy nincs benne erőszak és agresszió. Mint más videojátékoknál, a The Simsnél is igazából a mértéktartás a fontos, hogy ne szippantson minket be hosszú órákra a házak építgetése és a szereplők életének tervezgetése.

via SimsAddictUnilad, VideoGamesStats

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top