Otthon

Ez hozza egymáshoz közelebb az embereket a konyhában, talán nem is gondolnád

A 21. századi konyhák tervezésénél még mindig a praktikum az elsődleges szempont, de vannak olyanok, akik inkább egyfajta díszként tekintenek erre a helyiségre. Utánajártunk, melyek azok az elemek, amik a legtöbb modern konyhát jellemzik.

„Nagyon sok mindenre kell figyelni egy konyha tervezésénél, például a magasságra. Fontos az is, hogy mennyit főznek, és hány ember tartózkodik egyszerre benne. Utóbbi alakítja ki, hogy mennyire nagy konyhával kell számolni. A többi szempont abszolút az ügyféltől függ” – mondja az nlc-nek Fügedi Hanna belsőépítész, aki szerint még mindig a praktikusság az elsődleges szempont egy konyha kialakításánál. Az elmúlt években egyre több trend tört utat, de vannak olyan elemek, amik most már hosszú évek óta állandó elemei egy modern konyhának.

Már rég nem divat a különálló konyha

A 21. századi konyhák elmaradhatatlan elemei a konyhaszigetek. Amellett, hogy jól mutatnak, praktikusak is.

Lassan nem is tervezek különálló konyhát, mindig egyben van a nappalival. Amiatt népszerű ez a megoldás, mert közelebb hozza az embereket egymáshoz

– magyarázza a belsőépítész. Korábban inkább az volt a jellemző, hogy a feleség, anyuka elvonult egy külön helyiségbe, amikor főzni szeretett volna. Manapság viszont divatosak a szigetes konyhák, mert így a konyha-nappali-étkező funkciója összevonható, és a család többet tud együtt lenni.

Fügedi Hanna szerint a szigetes konyha azért praktikusabb, mert az ételt könnyebb átvinni a konyhából a mellette lévő étkezőasztalhoz vagy a reggelizőpulthoz. Ráadásul, így sokkal közvetlenebb a kapcsolat a többi helyiséggel.

A konyhasziget a legnépszerűbb megoldás, ami összeköti a konyhát a nappalival és az étkezővel (Fotó: Benjamin C Tankersley / The Washington Post via Getty Images)

A belsőépítész megjegyzi, hogy a budapesti átalakítások esetében a konyha és a nappali egybenyitásával növelni lehet egy lakás értékét, mivel a két helyiség összekapcsolásával egy sokkal nagyobb, praktikusabb szobát kapunk. A konyhasziget kialakításánál ugyanakkor nem árt néhány dologra odafigyelni.

  • Legyen megfelelő méretű tér a kivitelezéshez!
  • Ne legyen útban a sziget, ha meg akarjuk közelíteni a tűzhelyet, a mosogatót vagy a hűtőt!
  • Anyagában és stílusában ne térjen el nagyon a konyhapultunktól!
  • Mosogatót, tűzhelyet csak akkor telepítsünk a konyhaszigetbe, ha tényleg van értelme, mert nagyon költséges a villany és vízvezetékek kiépítése, a főzés okozta gőz elszívását szolgáló rendszer kialakításáról nem is beszélve!

Gáz, kerámia vagy indukciós főzőlap?

A konyhák tervezésénél fontos döntés a megfelelő főzőlap kiválasztása. Mindegyik fajtának megvan az előnye és a hátránya: a gáz például jó lehet, ha van gázkiállás a konyhában, a kerámián szinte bármilyen edény használható, és biztonságosabb, az indukciós pedig a legenergiatakarékosabb lehet, ha a megfelelő módon (hozzá való edényekkel) használjuk. Egy modern konyhának igazából bármelyik része lehet.

A főzőlapok kiválasztásánál sok szempontot kell figyelembe venni (Fotó: Matthew Staver / Bloomberg via Getty Images)

„A gáz- és az indukciós tűzhelyek használata abszolút személyes döntés. Attól függ, hogy hogyan használja valaki a konyhát, mit preferál jobban. Talán a fiatalabb korosztálynak kevésbé fontos, hogy gáztűzhelye legyen, de aki komolyabban főz, az biztos, hogy a gáztűzhelyet választja” – magyarázza Fügedi Hanna. A belsőépítész úgy véli, a tűzhelyet még mindig praktikusabb a fal mellé tenni.

Mosógép a konyhában? Ne már!

Állandó vita tárgya, hogy van-e helye a mosógépnek a konyhában. Az európai országok többségében a mosógép a fürdőszobában, jobb esetben egy különálló mosókonyhában helyezkedik el, inkább csak a brit lakásokra jellemző, hogy a konyhában kap helyet, de valahogy azért néhány magyar otthonba is begyűrűzött ez a szokás.

Mosógép a konyhában? Egyáltalán nem ördögtől való, de azért ezt alaposan át kell gondolni (Fotó: Benjamin C Tankersley / The Washington Post via Getty Images)

A konyhában elhelyezett mosógépnek sajnos több hátránya van, mint előnye. Először is, sokkal hamarabb okoz dugulást a lefolyórendszerben a mosogatóból és a mosógépből jövő szenny, másodszor a centrifugálás okozta zaj egy idő után nagyon zavaró tud lenni a konyhában, arról nem is beszélve, hogy ha sokat főzünk, akkor a mosógépünk is könnyen szennyeződik.

A mosógépnek egyetlen esetben van létjogosultsága a konyhában: ha a fürdőszoba annyira kicsi, hogy egyszerűen nem férne el benne. Bár ehhez hozzá kell tennünk azt is, hogy Nagy-Britanniában már régen, itthon pedig körülbelül egy évtizede elterjedtek a mosodák, amelyek jó megoldást nyújtanak, ha nem akarjuk elcsúfítani a gyönyörű konyhánkat egy oda nem illő elemmel.

Még mindig a fehér a legnépszerűbb szín a konyhában

Sok irányzat létezik, ezért a konyha igazán személyre szabható. A legnépszerűbb színekben azonban nincs nagy változás az elmúlt évtizedben: a legtöbb új konyha még mindig fehér vagy világos színű.

„Azért is szoktak fehéret vagy világos színeket választani az emberek, és nem egy markánsabb árnyalatot, mert a lakásban a konyha mindig állandó. A lámpákat, a festést könnyebb lecserélni, a konyhabútort viszont valószínűleg senki nem cserélgeti négy-öt évente” – mondja Fügedi Hanna.

A fehér konyhát ugyanakkor sokszor éri az a támadás, hogy szép, de nem éppen praktikus, mert nehéz takarítani. A belsőépítész szerint azonban manapság már vannak olyan anyagok, amelyeknél ez a probléma sem áll fenn: „Folyamatos a fejlődés ezen a téren. Egy most beépített fehér konyhapultról például lejön minden szennyeződés, de egy öt éve beépítettről valóban nem tisztítható le a rászáradt borfolt.”

A modern konyha színe a fehér (Fotó: Benjamin C Tankersley / The Washington Post via Getty Images)

Mindenesetre a fejlődésnek köszönhetően a mai konyhák időtállóbbak is, mint a 20-30 évvel ezelőttiek, ezért nem jellemző, hogy az emberek gyakran felújítják őket – ugyanakkor az sem gyakori, hogy valaki csak a munkapultot vagy az ajtókat cseréli le.

„Általában az egész konyhát fel szokták újítani. Csak az ajtókat és a pultot cserélni bonyolult, asztalossal kell méretezni őket, mert nem szabványméretűek. Ha valaki asztalost hív, és lecseréli az ajtókat, azzal nem sokat nyer, mivel a felét vagy a háromnegyedét is kifizeti egy új bútor árának” – magyarázza Fügedi Hanna. A belsőépítész hozzáteszi, hogy a jó asztalosra akár heteket, hónapokat is várni kell, ezért azt javasolja, hogy aki nem akar teljes konyhabútort vásárolni, csak az ajtók cseréjén gondolkozik, az inkább válassza az átfestést. Ehhez elég egy kifejezetten erre a célra árusított krétafesték, ami bármilyen felületre felvihető, és csak lakkozást igényel a végén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top