Otthon

Tökéletes trükkök a penész ellen: a téli penészesedés gond lehet a lakásban

Télen gyakrabban jelenik meg a penész a lakásba, de mégis mit tehetünk, erre az egészségre is ártalmas jelenséggel?

Télen gyakrabban jelenik meg a penész a lakásba, de mégis mit tehetünk, erre az egészségre is ártalmas jelenséggel? Vannak trükkök. 

Amit fontos: ne irtózzunk a szellőztetéstől. Igen, tudjuk, hogy hideg van, és néhány percre szükség lesz, amíg újra felmelegszik a szoba vagy a fürdő, de bizony a szellőztetésre nagy szükség van télen is. Főleg akkor, ha bent szárítjuk a ruhákat, vagy sokat főzünk, és nincs páraelszívónk. 

A penész megjelenésének egyik fő oka ugyanis a lakás páratartalmának emelkedése. A hidegben a fűtést feltekerjük, és nagyobb pára alakul ki az otthonunkba, a penészgombák pedig gyorsan elszabadulhatnak. Nemcsak a falat csúfíthatják el, de légúti tüneteket is okozhatnak. Ideális esetben 40 és 60 százalék közötti páratartalomnál elkerülhető a penészesedés, de ez még megfelelő az orrnyálkahártyánknak is. 

A penész gyakran a konyhában, a tűzhely felett jelnik meg először a kicsapódó pára miatt (Fotó: iStock) 

Télen is legalább naponta három-négy alkalommal nyissunk ablakot, hogy pára ne csapódjon le a falakon. Ha nagyon párás a lakásunk, szerezzünk be egy párátlanító berendezést, vagy a klímánk hasonló üzemmódjával segítsünk azon, hogy ne penészedjenek be a falat.

Ha új lakásba költöztünk, győződjünk meg arról, hogy megfelelő a szigetelés, és penészedést gátló festéket is használtak a kivitelezők.

A penésznek nemcsak a nedvesség, de a meleg is kedvez, érthető, ha a téli penészesedés ilyen gyakori. Érdemes télen is ventilátort használni, ami a levegő keverése közben nem csak a meleget oszlatja el a lakásban, de ezzel a módszerrel a nedvességet is szárítja.

A rosszul szigetelt ablakokon lefolyó víz nagy gondot okoz (Fotó: iStock) 

A leírtak után nem meglepő, hogy a konyhát és a fürdőszobát érdemes a leggyakrabban ellenőrizni.  Aki házban lakik, annak a tetőteret és a padlást, pincét is át kell néznie időről időre, és ne vedd félvállról a beázásokat. Ahogyan azt sem, ha az ablakon folyik le a víz. Érdemes gyakrabban takarítani, legolcsóbb megoldás az ecetes víz, amely segít a fertőtlenítésben. 

Ha nagy a páratartalom, akkor érdemes a bútorokat kicsit elhúzni a faltól, hogy jobban szellőzzön mögöttük a falfelület. Megpakolt szekrény esetében ez nehézkes lehet, és ügyelni kell arra is, hogy stabil maradjon. 

Penész gyakori a fürdőszobában (Fotó: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top