Otthon

„Embertelen viselkedés. Egyikőnk sem akarja ezt, de muszáj” – az olasz karantén egy magyar nő szemével

Reményvesztettségről és egyre nagyobb feszültségről számol be karanténnaplójában a Milánóban élő Tünde.

Pécsvári Tünde 25 éve él Olaszországban. Milánóban lakik, vendéglátóipari vállalkozása van. A Facebookon vezet karanténnaplót, és csütörtökön a 444-nek is interjút adott. Legfrissebb bejegyzésében arról ír, hogyan zajlanak most a koronavírus által erősen sújtott a mindennapok Milánóban, milyen forgatókönyv szerint történik például egy bevásárlás, és mi történik, ha megállítja a rendőr az utcán. Legfrissebb bejegyzéséből hoztunk most néhány erős idézetet:

„Az a lélekjelenlét, pozitív hozzáállás, amit az elején tapasztaltam, ma már nagyon halványan van csak jelen. A szomszédokkal még beszélgetünk az erkélyen, de már nincs az az esti 18 órai időpont, amikor együtt énekeltünk, zenéltünk. Én nemhogy az utcára, de már a lépcsőházba sem megyek ki, csak minden másnap a szemetet kidobni. Utoljára az épületből kint múlt hét csütörtökön, tehát hat napja voltam.”

„Mielőtt kimennék, kitöltöm az igazolást (van erre egy nyomtatványunk), megmosom a kezem, felveszek egy gumikesztyűt, felveszek egy tiszta, meg nem használt maszkot, és onnantól kezdve nem nyúlok sem a maszkhoz, sem az arcomhoz. Beteszek egy kézfertőtlenítő gélt a zsebembe; egy másik zsebembe beteszem a mobiltelefont, és addig nem nyúlok többet hozzá amíg haza nem érek. A cipőm az ajtó előtt van, a lépcsőházban, onnan nem »jön be« a lakásba már hetek óta. Nem szállok a liftbe (szintén hetek óta), és úgy megyek le a lépcsőn, hogy sem a falhoz, sem a korláthoz nem érek.”

Hihetetlen embertelen, szenvtelen viselkedés; egyikőnk sem akarja ezt, de muszáj. Úgy viszonyulunk minden más emberi lényhez, mintha ellenségek lennének. Muszáj, de mégis bűnösnek érezzük magunkat amiért úgy kerüljük az embereket, mintha… mintha fertőznének? Pont úgy.

„Én kisebb üzletekbe járok, általában 10 perc alatt bejutok, de a nagy szupermarketekben akar egy-két órás sor is áll. Van erre egy újonnan alakult website amit használunk Milánóban, ahol élőben nyomon követhetjük hogy melyik üzlet előtt milyen hosszú sor áll, így könnyebb megtervezni hogy mikor és hova menjen az ember.”

Tünde teljes bejegyzését itt olvashatjátok:

Legfrissebb hírek a koronavírusról az nlc.-n:

koronavírus, Milánó

Fegyelmezett sorban állás egy milánói üzlet előtt (GettyImages)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top