Otthon

Lehet, hogy idén húsvétkor nem jönnek a locsolók, de tojást attól még festhetsz

Sajnos bele kell törődnünk, hogy a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések miatt idén húsvétkor valószínűleg a locsolók távol maradnak. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ne festhetnénk tojásokat a magunk vagy a gyerekeink örömére.

Húsvétkor rengeteg hagyományt őrzünk, amelyek egy részéről idén le kell mondanunk a koronavírus-járvány miatt. Nem jönnek a locsolók, és valószínűleg a nagy rokonlátogatások is elmaradnak. A ünnepet azonban nem kell teljesen lefújni, a sonkát ugyanúgy megfőzheted a családnak, készülhet kalács, sütemények, és ami a legfontosabb, néhány tojást is festhetsz, ami majd az ünnepi asztalt díszíti. A tojásfestéssel egy időre lefoglalhatod a gyerekeket, de arra is jó, hogy egy kicsit kizökkenj a monoton, otthon töltött hétköznapokból.

Tojásfestés otthoni maradékokból

Hagyma, kurkuma, káposzta, áfonya, spenót és cékla - ezeket mind felhasználhatod a tojásfestésnél (Fotó: Getty Images)

Hagyma, kurkuma, káposzta, áfonya, spenót és cékla – ezeket mind felhasználhatod a tojásfestésnél (Fotó: Getty Images)

Idén húsvétkor a legjobb, amit tehetsz, hogy otthon maradsz. Nem kell az üzletbe rohangálni festékért és egyéb dekorációs eszközökért, használd az otthoni maradékot. Ha valamelyik online boltból vásároltál zöldségeket vagy gyümölcsöt, ami nem fogyott el, esetleg fonnyadásnak indult, tökéletes alapanyag lesz tojásfestéshez.

A legegyszerűbb és legismertebb módszer, ha vöröshagyma héját használod fel, ami barnára színezi majd a tojást. Ha egy kicsit szeretnél sötétebb árnyalatot elérni, akkor érdemes lila hagymát is használnod. Hagymahéjjal festeni rendkívül egyszerű, a következő lépéseket érdemes betartanod:

  1. A főzéshez használj rozsdamentes acél fazekat, amit könnyebb lesz majd utána elmosnod.
  2. Tedd bele a fazékba 12 hagyma héját, adj hozzá 3 evőkanál ecetet és két nagy bögre vizet!
  3. Forrald fel az egészet, majd vedd le alacsonyabb hőfokra és főzd körülbelül 30 percig!
  4. Ha letelt a 30 perc szűrd le az egészet egy átlátszó üvegtálba, és hagyd kihűlni!
  5. Közben felteheted a tojásokat főni.
  6. A megfőtt tojásokat tedd 30 percre a hagymahéjjal színezett, ecetes vízbe! Minél sötétebb árnyalatot szeretnél, annál tovább kell a folyadékban áztatni a tojásokat
  7. A megszáradt, festett tojásokat fényesítheted olívaolajjal átitatott törlőkendő segítségével.

A vöröshagymával színezett tojás enyhén barnás lesz, de használhatsz más maradékot is a festéshez. A kurkuma például sárga, az áfonya pedig kékes-lilás színt kölcsönöz nekik. A főzési módszer mindegyik alapanyag esetében ugyanaz. Hogy megkönnyítsd a dolgodat, a festéshez használhatsz fehér héjú tojást a barna helyett.

Próbáld ki a berzselést!

A berzselés az egyik legrégebbi és talán legkönnyebb módszer, amit a húsvéti tojások készítésénél használhatsz. Nem kell más hozzá, mint néhány udvaron begyűjtött apró levélke és egy rossz harisnya. A leveleket nedvesítsd be és helyezd a főtt tojásokra, ezután pedig húzd rájuk jó szorosan a harisnyadarabokat. Ennél a technikánál arra kell nagyon odafigyelni, hogy a harisnya tényleg jól odaszorítsa a leveleket a tojáshéjhoz, éppen ezért egy madzaggal célszerű csomót kötni. Ha nem szorítod oda elég erősen a leveleket, a festék alá került, és lőttek a szép lenyomatnak. Miután megtörtént a kötözés, a tojások mehetnek a hagymával, vagy más zöldséggel festett ecetes vízbe. Nyugodtan hagyjuk benne több órán keresztül, hogy gyönyörű berzselt tojásokat kapjunk.

A berzselt tojás is nagyon szépen mutat majd az asztalon (Fotó:Sebastian Condrea / Getty Images)

A berzselt tojás is nagyon szépen mutat majd az asztalon (Fotó:
Sebastian Condrea / Getty Images)

A legegyszerűbb módszer gyerekeknek

A tojásfestésbe bevonhatod a gyerekeket is, ugyanakkor a természetes tojásfestés és a berzselés főzéssel, így plusz odafigyeléssel jár. A gyerekekkel inkább próbáljátok ki a tojásfújást, természetesen szigorúan szalmonella ellen kezelt tojáson. Ezután fogjátok a temperát, ragasztó és a többi otthon található apró dekorációs gyöngyöt és engedjétek szabadjára a kreativitásotokat. Ebben az esetben nem az a legfontosabb, hogy a tojás a legszebb legyen, csak leljétek örömötöket a festegetésben!

Még több húsvéti inspirációt találsz az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top