Otthon

Használt gumikesztyűk és szájmaszkok lepik el az európai tengerpartokat

Környezetvédők rengeteg eldobott gumikesztyűre és szájmaszkra leltek a franciaországi Antibes közelében, a Cote d’Azur tengerparton. A tengerek műanyagszennyezése a járvány idején tovább erősödött.

Az emberek ismét elkezdték felkeresni Európa tengerpartjait, és sokan megpróbálkoznak a nyaralással a lazításoknak köszönhetően, azonban a tengerpartok nem mindig a legjobb formájukat mutatják – írja az MTI. A Tiszta tenger hadművelet nevű civil szervezet önkéntesei például a tenger alatt búvárkodva a műanyag palackok mellett számos eldobható szájmaszkot és gumikesztyűt is találtak a vízben.

Maszk és gumikesztyű

Használt maszkok és gumikesztyűk szennyezik a tengerpartokat (fotó: Pixabay)

A környezetvédők attól tartanak, hogy milliárdszámra kerülhetnek felelőtlenül kidobott szájmaszkok és kesztyűk a tengerekbe és az óceánokba, ezért sok helyütt próbálják szigorú bírságokkal szankcionálni az eldobásukat. Eric Pauget dél-franciaországi parlamenti képviselő például szorgalmazta, hogy a mostani 68 euróról növeljék 300 euróra a büntetés mértékét. Olaszországban, Rómában ennél is szigorúbbak, ott akár 500 euróra is büntethetik a maszkokkal és kesztyűkkel szemetelőket. A Természetvédelmi Világalap (WWF) becslése szerint, ha csak az olasz védőeszközök tizenegy százalékától nem szabályosan szabadulnak meg, több mint tízmillió ilyen eszköz köthet ki a folyókban és a tengerekben.

Minden, amit tudni szeretnél a szájmaszkokról az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top