Otthon

Hirtelen ellepték a szúnyogok a Balaton környékét, irtásról még nincs hír

Rajzó szúnyogokra panaszkodnak a balatoni települések lakói és az érkező nyaralók. Szúnyogirtásról viszont egyelőre nincs szó.

A sok eső és a meleg, párás időjárás kedvez a szúnyogoknak, amelyek a helyi lakók és a nyaralók beszámolói szerint ellepték a Balaton partját. A nyaralók azt mondják, hogy az este 9 és 11 óra közötti időszak a legnehezebben elviselhető. Ilyenkor a többség inkább bevonul a házba és csak később megy ki a szabadba. Az ATV-nek nyilatkozó nyaralók azt mondták, egy évvel ezelőtt sokkal jobb volt a helyzet.

Máris ellepték a Balatont a szúnyogok (Fotó: iStock)

Máris ellepték a Balatont a szúnyogok (Fotó: iStock)

Jártak a repülők, irtottak rendesen tavasszal. Kulturáltan megvolt az, hogy nem bántották az embereket, a teraszon is ellehetett az ember” – nyilatkozta egy férfi, akinek máris elege van a szúnyogokból.

Egyelőre az időjárás is úgy alakul, hogy a meleg, sekély pocsolyáknak lesz utánpótlásuk, ezek pedig kiváló terepet biztosítanak a szúnyoglárváknak a kifejlődéshez. A gyérítés, irtás idén még nem kezdődött meg, és az is elképzelhető, hogy ebben az évben sokkal kisebb hatékonysággal tudják majd ritkítani a szúnyogokat. 2020-tól egy uniós szabályozás ugyanis jelentősen korlátozza a légi úton történő rovarirtást azzal, hogy szigorították a felhasználható vegyszerekre vonatkozó előírásokon.

Évről évre egyre több gondot okoznak a szúnyogok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top