Ez a világ 5 legdrágább virága

nlc | 2020. Június 30.
Van köztük, melynek a rövid élettartam, másnak a nemesítésébe fektetett évek száma, vagy épp a belőle nyerhető fűszer adja külünleges értékét. Íme, a világ legdrágább virágai!

Kadupul virág

A kadupul virág a világ legdrágább virága, vagyis egész pontosan nincs is pénzben kifejezhető értéke. A Sri Lankán élő növény egy kaktusz, mely havonta legfeljebb egyszer, rendszerint teliholdkor virágzik. A virágzás általában este 10 és 11 óra körül kezdődik és nagyjából két órába telik, míg a bimbó kinyílik, ám hajnalra már el is hervad. Éppen ettől annyira különleges a virág, hiszen rendkívül rövid élete miatt nem értékesíthető.

Kadupul virág (Fotó: Getty Images)

Juliet rózsa

A Juliet rózsát David Austin brit kertész mutatta be 2006-ben a Chelsea virágkiállításon. A barackszínű, sokszirmú hibrid nemesítsén a szakember 15 éven át dolgozott, ez határozta meg az értékét is: egyetlen szálja akkor 3 millió angol fontba került. Ma már nagy tételben termesztik és ennek köszönhetően 21-28 eurót (kb. 7000-10 000 forintot) kell fizetni egy szálért.

Juliet rózsa (Fotó: David Austin Roses)

Shenzhen Nongke orchidea

A  Shenzhen Nongke orchideát laboratóriumi körülmények között, 8 év alatt fejlesztették ki a kínai Shenzhen Nongke mezőgazdasági kutatóvállalt szakemberei. 2005-ben aukcióra bocsátották, ahol 1.68 millió jüanért vette meg egy anonim licitáló. Ezzel a világ legdrágábban eladott virága lett.

Kinabalu aranya orchidea

A Kinabalu aranya, illetve Rotchschild orchideaként is emlegetett növényt 1987-ben fedezték fel, ám az orchideacsempészek mohósága okán hamarosan majdnem ki is halt. Újratelepítették, ám ma is kizárólag a malajziai Kinabalu Nemzeti Parkban él meg és sok évbe telik, mire kifejlődik és virágot hoz. Egyetlen tő értéke nagyjából 5000 dollár, vagyis mintegy másfél millió forint.

Kinabalu aranya orchidea (Fotó: Profimedia)

Sáfrány

A sáfrány vagy kerti krókusz ugyan nem szálanként kerül sokba, azonban a belőle nyerhető fűszer a legdrágább a világon. 500 gramm sáfrány előállításához ugyanis 80 ezer virágra van szükség. A növényt kézzel szedik és szárítják, így a fűszer előállítása rendkívül munkaigényes is.

Sáfrány (Fotó: Getty Images)

Aki a virágot szereti…

Exit mobile version