nlc.hu
Otthon

Körömlakk folt eltávolítás

Így szedd ki a textilből a rácseppent körömlakkot!

Dobtál már ki ruhát azért, mert körömlakk cseppent rá? Többé ne tedd! Ezt a foltot sem lehetetlen eltávolítani.

Ha körömlakk cseppen, netalán borul valamilyen textíliára, az így keletkező foltot a legtöbben meg sem próbálják eltávolítani, gondolván, hogy úgysem lehet. Pedig igen. Többféle módszer is létezik rá.

Minél előbb kezd neki a folteltávolításnak!

Nem lehetetlen eltávolítani! (Illusztráció: Getty Images)

Előkészületek:

  • Ha a folt még nem száradt be, egy papírtörlő segítségével – óvatosan, hogy ne kend még jobban szét – itass fel minél többet a még folyékony állagú körömlakkból!
  • Ezek után hagyd beszáradni a foltot. A folyamatot felgyorsíthatod, ha jégakkut teszel rá.
  • Ha már teljesen száraz a folt, egy szemöldökcsipesz segítségével próbáld meg a nagyobb körömlakk-darabokat leválasztani az anyagról!

Első módszer:

  • Ha az anyag világos és/vagy kevésbé kényes, akkor acetonos, ha kényesebb, sötétebb akkor acetonmentes körömlakklemosóval nedvesíts meg egy tiszta, lehetőleg fehér törölközőt, majd ütögető mozdulatokkal – nem dörzsölve vagy törölgetve – távolítsd el a foltot! (Hogy megtudd, a textília hogy reagál a körömlakklemosóra, egy olyan részén, ami nem látszik ki, érdemes előtte próbát végezni.)
  • Ezek után mosd ki a textíliát a szokásos módon! Ha nem ruháról, hanem például kárpitról, szőnyegről van szó, egy kárpittisztítás nem árt.

Második módszer:

  • Ha a körömlakklemosó nem jöhet szóba, mert az anyag nem bírja, akkor kapj elő egy hajlakkot, fújd be vele egy fogkefe sörtéit, majd körkörös mozdulatokkal keféld ki a foltot a textíliából. (Hajlakk helyett rovarriasztó spray-t is használhatsz, ugyanezzel a módszerrel.)

Még több házi praktika

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top