Ágyi poloskák szállták meg a hálószobádat? Így védekezhetsz ellenük

nlc | 2020. Július 08.
Az ágyi poloskák nem csak a koszos, elhanyagolt lakásban jelenhetnek meg, csípéseikkel bárkinek pokollá tehetik az életét. Nem könnyű őket felfedezni, de azért van néhány árulkodó jel.

Az ágyi poloskák az év bármely szakában megszállhatják a hálószobát, és tévhit, hogy csak az elhanyagolt, piszkos helyeken fordulnak elő. Egyetlen dolog vonzza őket: az ember, akinek a vérét szívják.

Rejtőzködő vérszívók

A lakásba bejuthatnak saját erejükből is, a sűrűn lakott helyeken simán átvándorolhatnak egyik lakásból a másikba. De akár mi magunk is behurcolhatjuk őket az otthonukba például egy poloskafertőzött nyári szállásról a bőröndünkben vagy egy fertőzött használt bútorral. Ezért nem kell szégyellni, ha megjelennek valahol, mert tényleg bárhol előfordulhatnak.

Az ágyi poloskát szinte lehetetlen észrevenni, mivel csupán 5-8 milliméter aprók, és ha megszívták magukat vérrel, akkor sem nagyobbak 1 centiméternél. A legtöbbször akkor merül fel a gyanú, hogy ágyi poloska van a lakásban, amikor valaki csípésekkel a testén ébred. Kis területen több szúrást ejt, mivel próba-szerencse alapon találja meg a hajszálereket, ahonnan vért szipkáz magába. Mindenki eltérően reagál a csípésére: a nyála viszketést okozhat, és akár egy hétig is megmaradhat, de egyeseknél semmilyen tünet nem jelentkezik. Szerencsére betegségeket nem terjesztenek.

Nagyobb veszélyben vannak a nők

Az ágyi poloska éjjel támad, és inkább a nők és a gyerekek válnak célpontjává. Na nem azért, mert az ő vérüket jobban szereti, hanem mert lusta: a férfiak bőre vastagabb, és többnyire szőrösek, ami plusz munka az ágyi poloskának. Ezért fordulhat elő, hogy a nőt reggelre össze-vissza csípik, míg a férfin egyetlen csípés sincs. De ahogy egyre szaporodnak a poloskák, úgy lesznek egyre nagyobb veszélyben a férfiak is.

A kellemetlen csípéseken kívül van még néhány árulkodó jel, hogy ágyi poloskával van dolgunk. Például ha találunk elhullott példányokat. Fontos bizonyíték az ürüléke is, amely a légyéhez hasonló, apró sötét pöttyök formájában jelenik meg. A levedlett bőr is elárulhatja a kellemetlen vérszívót, a petéből kikelés után ugyanis az ágyi poloska ötször vedlik, mire teljesen kifejlődik. Egyébként 9-12 hónapig is élhetnek.

Ezt tedd, ha ágyi poloska van nálad

De mit tegyünk, ha ágyi poloskák szállták meg a hálószobát? Ilyenkor mindenkinek az első reakciója, hogy szétszedi az ágyat, töviről hegyire átvizsgálja a matracot, kipakolja a szekrényt, felforgatja az egész helyiséget. A szakemberek szerint viszont ez a legrosszabb, amit tehetünk! Egyrészt ilyenkor a poloskák menekülőre fogják, és csak még jobban elterjednek a szobában. És korántsem csak az ágyban lehetnek, megbújhatnak az éjjeli szekrényben, a konnektorban, a szegőléc mögött, a parketta repedéseiben, a képek hátulján.

Ha ki is tudunk házilag irtani valamennyit, nem lesz jobb a helyzet. Hasonló eredménnyel jár, ha átrendezzük a szobát, esetleg egy másik helyiségbe költözünk aludni. A vérszívók követni fognak, és talán lehet pár csípésmentes éjszakád, előbb-utóbb megtalálnak, és közben ellepik az egész lakást. Ezért érdemesebb szakemberre bízni az irtást. A kártevőirtó cégek nagyjából 20 ezer forinttól vállalják a poloskainvázió felszámolását, vannak vegyszermentes megoldások is. Érdemes olyan vállalkozást megbízni, amelyik garanciát vállal arra, hogy tényleg eltűnnek a vérszívók az otthonunkból.

(Kiemelt kép: Science Photo Library via AFP)

Még több rémtörténet az ágyi poloskáról:

Exit mobile version