nlc.hu
Otthon

Virágföld kisokos

Melyik virághoz, milyen virágföld való? Elmondjuk!

Sokan azt gondolják, hogy egy növény elültetéséhez elegendő egy megfelelő méretű cserép, némi föld, locsolás és kész. Pedig ez nagy tévedés, ugyanis rengetegféle virágföld kapható a különböző típusú virágokhoz és növényekhez, ráadásul az sem mindegy, hogy a kertben milyen földbe ültetünk. Virágföld kisokos következik.

Ha már jártál kertészeti szakboltban, akkor biztos észrevetted, hogy rengetegféle föld létezik. Persze, ha nem vagy növénymániás kertész, akkor még biztos, hogy nem nézted meg ezeket a földeket közelről, de ahhoz, hogy minden leendő növényed szép és egészséges legyen érdemes tájékozottnak lenni a különböző típusok között. Mert egyáltalán nem mindegy, hogy milyen földbe ülteted át a növényedet! A rossz választás akár a növénykéd végét is jelentheti.

Akár kerti, akár vagy szobanövényt tervezel átültetni, mindig fontos, hogy a megfelelő virágföldet válaszd ki. Járj utána, hogy milyen kémhatású földben él meg a növényünk. A megfelelő föld képes biztosítani azt a növényünknek, hogy ellenálló legyen és mindig virágozzon. 

Jöjjenek a földtípusok és azok a növények és virágok, amiket bátran ültethetsz ezekbe: 

A virágföldek összetevője lehet a humusz, homok, tőzeg, kőzettörmelék, agyag, kéreg, mulcs, perlit, kókuszrost stb. Az összetételük aránya meghatározza a savasságukat (ph-érték) és tömörségüket. A pH érték (vagyis a kémhatás) szempontjából háromféle földtípust (savanyú, semleges, lúgos) különböztetünk meg, minden növény másmilyen pH értékű talajt igényel. 

A = savanyú (pH= 5,9-6,4) kémhatású virágföld – összetevői: savanyú tőzeg, komposzt, bazalt, homok.

Savanyú virágföldet az alacsony mészigényű növények kedvelik: erdei virágok, szobafenyő, szobapáfrány, bromélia, begónia, ciklámen, hortenzia, rododendron.

B = semleges kémhatású (pH = 6,5-7), általános virágföld – összetevői: natúr tőzeg, komposzt, bazalt, homok.

Ezt a földtípust szokás általános virágföldnek is nevezni.

Általános virágföld

Ezt a földtípust látod a legtöbb helyen, 2 kilóstól 20 kilós kiszerelésig is vehetsz belőle. Bár általános, azért nem mindegyik növényhez jó. Jellemzően az átlagos dísznövényeknek készítették, így használhatók a népszerűbb, gyakran alkalmazott virágos dísznövényekhez és leveles szobanövényekhez. A semleges virágföld a közepes mészigényű növények számára kiváló, pl.: mikulásvirág, aloe vera, dracéna, fukszia.

C = lúgos (pH= 7-7,5) kémhatású virágföld – összetevői: natúr tőzeg, komposzt, bazalt, mészkőőrlemény.

Az enyhén lúgos virágföldet olyan növényeknek adjunk mint a leander, muskátli, rozmaring, szegfűfélék.

Muskátliföld

Ez az enyhén lúgos virágföld, és ahogy a nevében is benne van ez a legjobb választás, ha a muskátlijaidat szeretnéd átültetni. 

Speciális virágföldek

Van néhány olyan speciális növény és fa, ami speciális földet igényel. 

Citrusföld

A pH 6 – 6,8 között található laza szerkezetű és barna színű szagmentes föld a citrusfélékhez (narancsfa, citromfa) ajánlott.

Örökzöld és cserjeföld

A savanyú talajt igénylő fenyőfélék, borókák, tuják, szobanövények földje ez. A pH 5,4 – 5,8 között található értékkel jól növekednek benne a kis cserjét, tuják. 

A palántázhoz érdemes palántaföldet használni. Fotó: Pexels

A palántázáshoz érdemes palántaföldet használni. Fotó: Pexels

Palántaföld

Palántaföldet (pH 6,5 – 7,0) érdemes magvetéshez és palántaneveléshez használni tavasszal, mert ez segít a gyökérképződésben és megtalálható benne minden tápanyag, ami a növekedéshez szükséges.

Dísznövény és pálmaföld

Ez a 5,4 – 6,0 pH érték között lévő föld ideális a pálmafélék és levelükkel díszítő növények átültetéséhez.

Kaktusz föld

A kaktuszok és a pozsgások átültetéshez érdemes speciális földet szerezni, mert érzékeny növények. A pH 6 – 7,0 között lévő kaktuszföldet szeretik a legjobban ezek a növények, mert ez kellően homokos, és semleges.

Még több ültetés és kertszépítés az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top