nlc.hu
Otthon

Fehér sportcipő tisztítás

Így lesz tiszta a fehér sportcipő – praktikák!

A fehér sneakerek aranykorukat élik, bármihez és mindenhez felvehetők. Ám a fehér kényes szín, ezért nem mindegy, hogyan tisztítod.

A sneakerekre már nem lehet azt mondani, hogy edzőcipők lennének, mert nem sok közük van az edzéshez. Hordjuk szoknyához pont úgy, mint famerhez, még az elegánsabb ruhákhoz is simán felveszik mostanában a nők. Vagány cipő a fehér sneaker, alapdarab most már sokak ruhatárában, de sajnos a fehér és az utca pora nincs jó barátságban egymással, úgyhogy tudni kell, hogyan érdemes ápolni és tisztítani egy fehér sneakert.

Gondolkodj előre

Ahhoz, hogy szép fehér maradjon, az is kell, hogy óvatosan bánj vele, ne ugrálj pocsolyákban, és lehetőleg már akkor fújd le impregnáló spray-jel, amikor kiveszed a dobozából vásárláskor. És persze otthon is tárold úgy, hogy ne koszolódjon, ne pakolj rá másik cipőt a szekrényben, sőt, az a legjobb, ha saját cipőzsákot jelölsz ki neki, amiben pihenhet, amíg fel nem veszed legközelebb.

Figyelj oda, ha a fehér sneakert tisztítod!

A fehér sneakert odafigyeléssel kell tisztítani (kép: Unsplash)

Ne használj vegyszereket

A sneakerek között létezik már ezerféle anyagból készült cipő, ezért jobb, ha nem használsz össze-vissza mindenféle boltban kapható tisztítószert, mert még a végén tönkreteszed a cipődet. Ha mégis vásárolnál cipőtisztítót, akkor menj biztosra, nézd meg alaposan az összetevőket, és válassz vízalapú tisztítót. De még jobb, ha házilag kevered ki a fehér cipőhöz a tisztítószert:

  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fogkrém
  • langyos víz

Nézd meg ezt az útmutatót is!

Keverd el a szódabikarbónát a fogkrémmel és langyos vízzel, majd egy használaton kívüli fogkefével finoman dörzsöld át a folyadékkal a cipődet. Vigyázz, a fehér cipők esetében nem igaz, hogy minél erősebben dörzsölöd, annál tisztább lesz, mert a túl erős dörzsöléstől ki is lyukadhat a cipő gyöngyvászon része (ha van rajta). Inkább csak óvatosan, gyors, könnyű mozdulatokkal tisztítsd, a cél az, hogy a szálak közé is jusson a tisztítószerből, nem az, hogy lesmirglizd a koszt. Fontos az is, hogy ne csak akkor ess neki a cipőnek, amikor már alig emlékeztet régi önmagára a sok kosztól, hanem rendszeresen fehérítsd ezzel a módszerrel, akár hetente.

Mi legyen a fehér cipőfűzővel?

Ha már szép fehér lesz a cipő, akkor csúnyán néz ki benne egy elszürkült cipőfűző. Nem szabad a mosógépbe hajítani a fűzőt sem, inkább áztasd be mosószeres vagy samponos langyos vízbe, alaposan dörzsöld át, majd szárítsd meg szabad levegőn. A cipőre és a fűzőjére is igaz, hogy óvni kell a közvetlen napsütéstől, mert elszíneződhet tőle, úgyhogy ne tedd ki csak úgy a napra száradni, keress neki árnyékos helyet.

Ha küzdesz a ruhákon a foltokkal, akkor nézd meg ezt a videót!

via

Tisztítás felsőfokon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top