nlc.hu
Otthon

Mosógép tisztítása

Büdös a mosógép? Így takarítsd ki!

Ha azt tapasztalod, hogy a mosógép belseje bűzlik, netalán már a mosott ruhák is átveszik ezt a szagot, sürgősen ki kell takarítanod a masinát. Elmondjuk, hogyan.

A mosógépből áradó bűzt a belsejében lévő lerakódások, elszaporodott baktériumok, illetve penész okozhatja. Önmagában a szag miatt azonban nem kell szerelőt hívni, egy alapos tisztítással is megszabadulhatsz tőle.

Büdös?

Büdös? (Illusztráció: Getty Images)

Így csináld:

  1. A mosógép dobjába önts 2 bögre ecetet!
  2. Keverj össze negyed csésze szódabikarbónát negyed csésze vízzel, majd ezt öntsd a mosószeradagolóba!
  3. Az üres gépen futtass le egy teljes programot, 90 fokon!
  4. Miután ez megvolt, vedd ki a mosószeradagolót és ha látsz még rajta szennyeződést, azt ecetes víz (egy rész ecet-egy rész víz) vagy penész elleni szer és egy régi fogkefe segítségével tisztítsd le róla!
  5. A mosógép összes látható belső felületét, beleértve a az ajtaját/fedelét, gumiszegélyét, stb. ellenőrizd le! Ha bárhol látsz még rajta lerakódást, penészfoltot, azt szintén az ecetes vízzel vagy penészölővel fújd le, majd 5-10 perc után szivaccsal, a nehezebben elérhető helyeken fogkefével sikáld le!
  6. Vedd ki a mosógép szűrőjét is! A legtöbb masinának ez az elején, alul található, egy különálló panellel fedve, de a dobon belül is lehet. Az eltávolítás módja típusonként eltérő, a gép használati utasítása ismerteti. (Ha már nincs meg a füzetke, általában a netről is letölthető.) Rendszerint egy csavarhúzó elegendő hozzá.
  7. Ha kint van a szűrő, szedegesd le róla a rátapadt szennyeződéseket, illetve, ha nagyon rosszul néz ki, ecetes vízbe is beáztathatod.  
  8. A tisztítás után hagyd nyitva a mosógép ajtaját/fedelét és engedd teljesen kiszáradni!

Még több házi praktika

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top