nlc.hu
Otthon

Így ne mosd a fehérneműid!

6 hiba, amit fehérneműk mosásakor elkövethetsz

Milyen gyakran mosod a fehérneműidet? Gépben vagy kézzel? És milyen mosószerrel?

1. Nem mosod elég gyakran

A bugyik esetében elég egyértelmű, hogy egy használat után mennek a mosásba, a melltartók tisztításának gyakoriságát illetően azonban már igencsak eltérőek a szokások. Attól, ha nem izzadtál érezhetően bele, illetve nem lett láthatóan piszkos a melltartód, a bőrödből távozó olajokat, azonban magába szívja, ahogyan a testápolót, fényvédőt, illatszereket is. Ha pedig ezeket nem mosod ki belőle kellő gyakorisággal, a fehérnemű anyaga elveszítheti a rugalmasságát. A melltartók esetében a két, de maximum öt használat utáni mosás az optimális.

2. Gépben mosod és szárítod

Nyilván az a legegyszerűbb, ha a fehérneműidet is bedobod a mosógépbe, majd a szárítóba, azonban ezzel egészen biztosan megrövidíted az élettartamukat. A bugyik és melltartók esetében egyaránt a kézi mosás és a levegőn való szárítás a legideálisabb kombináció. 

3. Túl hosszan áztatod

Az sem mindegy persze, miképp végzed el a kézi mosást. Ha túl meleg vízben vagy túl sokáig ázik, az sem tesz ugyanis jót az anyagnak. A legjobb ha langyos, mosószeres vízben 15-20 percig áznak a fehérneműk, majd finoman átdörzsölöd őket.  

Óvatosan a fehérneműk tisztításakor!

Szárítsd levegőn! (Fotó: Getty Images)

4. Erős mosószert használsz

A legtöbb általános mosószer, mely a ruháid tisztításához teljesen megfelelő, a fehérneműid finom szövetét gyengítheti. A melltartókat és a bugyikat kizárólag kímélő mosószerrel szabad mosni.

5. Fehérítesz

Tény, hogy a fehér színű alsók és melltartók könnyen elszíneződnek, ám mégsem jó megoldás, ha minden mosásnál használsz fehérítőt. Az ugyanis az erős mosószerekhez hasonlóan károsíthatja az anyagukat, így gyorsabban elkopnak. Időnként persze nem baj, ha fehéríted is őket, de lehetőleg ne minden egyes mosásnál! 

6. Nem használsz mosózsákot

Ha mindenképp gépben mosod a fehérneműket, mindig tedd őket mosózsákba, különösen a melltartókat. A zsák ugyanis megakadályozza, hogy a kapcsok, pántok, csipkék, illetve egyéb érzékeny részek belegabalyodjanak a többi ruhába és esetleg megnyúljanak vagy elszakadjanak.

Moss helyesen!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top