Egyik hungarikum szőlőfajtánk, az Irsai Olivér mustjából készült koktél keverésére írt ki pályázatot a Varga Pincészet. A 700 ezer forint összdíjazású verseny döntőjébe, amelyet szombaton tartották 5 főt, köztük több külföldön is elismert mixert választottak be.
A győztes italt, mely a must mellett többek között vodkát, narancslevet és szilva bittert tartalmaz, Tengely Norbert keverte. A bartender számára nem újdonság a versenyzés; a 2019-es Országos Bajnokság győztese képviselte az országot tavaly novemberben a Nemzetközi Bartender Szövetség (IBA) által rendezett koktél világbajnokságon Kínában.
A koktél egyébként hagyományosan nemzetközi műfaj: a nagyobb nemzeteknek mind van saját koktéljuk, amelyekhez hazai párlatot használnak, Mexikóban például a margarita alapjául szolgáló tequilát, az Egyesült Királyságban a gin-tonik összetevőjeként a gint.
„Itthon azonban, főként magas ára miatt, a bartenderek nem szívesen használnak a koktélkészítéshez pálinkát” – mondja Schök Norbert, a verseny szakmai partnere, a Magyar Bartender Szövetség vezetője. Bár habzóbort és pezsgőt használnak koktélalapanyagként, Schök szerint borkészítőkkel való összefogásra, must alkalmazására még nem volt példa. „A pálinkával szemben, amit magában isznak, musttal talán könnyebb lesz a koktélozásba bevonni az embereket, mivel a borokat, fröccsöket egyébként is szélesebb körben fogyasztják.”