Otthon

Must, narancslé és vodka is van a győztes magyar koktélban

A Varga Pincészet és a magyar bartenderszakma hungarikum-koktél keverésére ösztönzi a hazai vendéglátósokat.

Egyik hungarikum szőlőfajtánk, az Irsai Olivér mustjából készült koktél keverésére írt ki pályázatot a Varga Pincészet. A 700 ezer forint összdíjazású verseny döntőjébe, amelyet szombaton tartották 5 főt, köztük több külföldön is elismert mixert választottak be.  

A győztes italt, mely a must mellett többek között vodkát, narancslevet és szilva bittert tartalmaz, Tengely Norbert keverte. A bartender számára nem újdonság a versenyzés; a 2019-es Országos Bajnokság győztese képviselte az országot tavaly novemberben a Nemzetközi Bartender Szövetség (IBA) által rendezett koktél világbajnokságon Kínában.  

Vodka és must is van a győztes magyar koktélban

Vodka és must is van a győztes magyar koktélban

A koktél egyébként hagyományosan nemzetközi műfaj: a nagyobb nemzeteknek mind van saját koktéljuk, amelyekhez hazai párlatot használnak, Mexikóban például a margarita alapjául szolgáló tequilát, az Egyesült Királyságban a gin-tonik összetevőjeként a gint.

Tengely Norbert készítette a győztes magyar koktélt.

Tengely Norbert készítette a győztes magyar koktélt

„Itthon azonban, főként magas ára miatt, a bartenderek nem szívesen használnak a koktélkészítéshez pálinkát” – mondja Schök Norbert, a verseny szakmai partnere, a Magyar Bartender Szövetség vezetője. Bár habzóbort és pezsgőt használnak koktélalapanyagként, Schök szerint borkészítőkkel való összefogásra, must alkalmazására még nem volt példa. „A pálinkával szemben, amit magában isznak, musttal talán könnyebb lesz a koktélozásba bevonni az embereket, mivel a borokat, fröccsöket egyébként is szélesebb körben fogyasztják.”

Olvass még többet a koktélokról az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top