nlc.hu
Otthon

Elburjánzott függőleges kert

Szúnyogok lakta dzsungellé változott a függőleges kert a kínai lakóparkban

A növények kinőtték az erkélyeket, a lombok között pedig szúnyogok vertek tanyát a kínai Csengtu kísérleti lakóparkjában, ahol függőleges kertet alakítottak ki.
Függőleges kert Kínában

Két évvel ezelőtt városi zöld oázisként hirdették a kínai Csengtu városában épülő Qiyi City Forest Garden lakóparkot, ahol az épületek homlokzatán függőleges zöldfelületet alakítottak ki. Jól hangzik, és jól is néz ki, hogy Kína egyik legszennyezettebb városában rengeteg növény tisztítja a levegőt egy épületen, de egyesek szerint a függőleges kert ötlete inkább rémálommá változott.

Mostanra mind a 826 lakást eladták a nyolc, 30 emeletes épületből álló komplexumban. Nem tudni, miért, de egyelőre csak 10 család költözött be az ingatlanba, így a zöld erkélyekkel senki sem foglalkozik. A növények átvették az uralmat, kinőtték az erkélyeket, ágak és indák lógnak mindenfelé a korláton túl, a zöldfelület pedig szúnyogok tanyájává változott.

Az állapotok heves vitát váltottak ki a kínai netezők körében. Egyesek szerint ilyen a természet: aki zöld otthont szeretne egy társasházban, az fogadja el, hogy a növények megnőnek. Másoknak viszont biztonsági aggályaik is vannak, attól tartanak, hogy az elburjánzó növények akár az épület állagát is károsíthatják, a magasból leeső ágak pedig sérülést okozhatnak.

A felháborodás hatására az ingatlan kezelője megígérte, hogy évente négyszer elvégzi a kertészeti munkákat a növényeken, valamint irtani fogják a szúnyogokat és más kártevőket.

(Oddity Central)

(Kiemelt kép: stringer / Imaginechina via AFP)

Azért nem olyan rossz a függőleges kert:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top